Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У львівському «Охматдиті» облаштують передопераційний хол нового зразка

У Львівській обласній клінічній лікарні «Охматдит» створять передопераційний хол нового зразка – приміщення адаптивного типу для введення в наркоз і післяопераційного пробудження у присутності батьків.

Про це інформує пресслужба ЛМР.

«У лікарні – нестрашно!» – це робоче гасло проєкту «Добрі сни діточкам у львівському «Охматдиті». Над проєктом працюють міжсекторальна команда, що об’єднує медиків львівського «Охматдиту», фахівців Львівської національної академії мистецтв, а також волонтерів громадської організації «Фундація підтримки мистецьких ініціатив «Візія» із залученням до розробки і реалізації українських художників, дитячих психологів.

Команда проєкту вирішила змінити уявлення українців про операції у дітей і створити щось нове і дуже потрібне – передопераційний хол нового зразка (приміщення адаптивного типу для введення в наркоз і післяопераційного пробудження) на базі львівського «Охматдиту». Творці проєкту переконані, що в лікарні може бути затишно, як удома, казково, як у сні, а найважливіше – зовсім не страшно для малечі.

Адаптивні кімнати, де дитина засинає та прокидається після операції в присутності найрідніших, є поширеною практикою у Європі. А незабаром стане реалізацією мрії хірургів «Охматдиту». Приміщення для створення такої палати виділили у центрі малоінвазивної хірургії

«У закордонних практиках це нормально, коли мама відводить за руку в операційний блок і забирає після операції. Присутність мами чи тата впливає на одужання дитини. Ця практика за кордоном існує уже давно. Ми близькі до того, щоб зробити таке у себе в Охматдиті», – зауважує керівник Центру малоінвазивної хірургії «Охматдиту» Андрій Дворакевич.

Для створення холу об’єднають два окремі приміщення (частину коридору і частину балкону), проведуть ремонтні роботи, закуплять автоматизовані розсувні двері, а українські художники розмалюють стіни кімнати казковими сюжетами, бо стіни, як і казки, лікують. У такий спосіб атмосфера передопераційного холу максимально буде наближена до домашньої. Крім того, маленькі пацієнти тут засинатимуть в обіймах батьків.

«Така кімната була давньою мрією нашого Андрія Орестовича, який багато стажувався за кордоном, бачив такі кімнати в операційних блоках закордонних клінік і дуже хотів зробити таке у своїй лікарні. І ось зараз ми маємо шанси її втілити. Дуже раді, що мами нас підтримують і пишуть схвальні відгуки і коментарі. Завжди, коли можна мінімізувати стрес, треба це робити», – розповіла голова Опікунської ради «Охматдиту» Андріана Мальська.

Плановий бюджет проєкту «Добрі сни діточкам, або художнє оформлення передопераційного холу у Львівському Охматдиті» становить 464 844 гривень. З них 64 844 гривні – це власні кошти ГО «Фундація підтримки мистецьких ініціатив «Візія». 200 тисяч гривень планується залучити на спільнокошті «Велика ідея». Ще 200 000 гривень надасть Міжнародний фонд «Відродження» у межах конкурсу «Культура. Спільнота» за умови, що вдасться зібрати 200 тисяч гривень на спільнокошті. Для збору коштів стартує краудфандингова кампанія на спільнокошті «Велика ідея».

Підтримати проєкт можна тут.

Відео тут.

Фейсбук-сторінка тут.

Координатор проєкту: Марта Лотиш

Інформація за телефоном: 0689070101

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ