Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львові 41-річному захиснику встановили протези із електронними колінами

41-річний захисник Іван Голик втратив обидві ноги, коли ворожий танковий снаряд влучив прямо у бліндаж. Нині, за 5 місяців після поранення і ампутації, воїн зробив свої перші кроки на залізних кінцівках. У реабілітаційному центрі UNBROKEN він отримав протези з електронними колінами.
Фото: НЕЗЛАМНІ

Іван Голик родом з Трускавця. Новина про велику війну заскочила чоловіка за кордоном, де він працював будівельником. І вже наступного дня після повномасштабного вторгнення Іван був вдома і стояв у черзі до військкомату. Але одразу до ЗСУ його не взяли. Лише за три місяці чоловік таки зміг доєднатися до війська та поповнив лави 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади.

Іван служив на Запоріжжі та Донеччині. З огляду на рід військ, він не міг розголошувати, які саме завдання виконував на фронті.

Важкого поранення боєць зазнав цьогоріч в лютому. Іван перечікував у бліндажі масований ворожий обстріл. Аж раптом поруч прилетів та розірвався танковий снаряд.

«Ноги мені відірвало відразу – разом з берцями», – каже захисник.

Без стоп та з купою уламків у ногах Іван наклав собі турнікети вище колін. Увесь час до евакуації – а це 9 годин, захисник залишався при тямі. Свідомість втратив уже в медеваку, а отямився аж в Дніпрі.

Аби врятувати життя важкопораненого бійця, в якого вже почали відмовляти нирки, лікарям довелося ампутувати йому кінцівки на рівні стегон. Після тривалого лікування у Дніпрі та Києві, на реабілітацію та протезування Івана скерували до Львова – у центр UNBROKEN.  

З фізичними терапевтами центр UNBROKEN пацієнт займається вже 4 місяці. Спершу вони готували захисника до протезування, а тепер допомагають йому опанувати ходьбу на штучних кінцівках. Протези Івана мають електронні колінні вузли, які дозволяють максимально відтворити природні рухи.

Встановити захисникові такі сучасні технологічні протези вдалося завдяки пожертвам українців на збір благодійної платформи dobro.ua – «Протези для Незламних». 

Зробити свій внесок у забезпечення наших воїнів найкращими на сьогодні високотехнологічними протезами можна за посиланням

Довідка

Від початку повномасштабної війни Львів перетворився на гуманітарний хаб, через який мільйони українців рятувалися і рятуються від війни. У квітні 2023 року тут відкрили Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від російської агресії, отримують комплексну фахову медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування.  Постраждалим не лише встановлюють протези –  тут їх виготовляють. Також поранені отримують фізичну, психологічну і психосоціальну реабілітацію та відновлення у супроводі фахівців. Всю допомогу пацієнтам надають безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ