Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Львові для незрячих зроблять мінімакет Гарнізонного храму

Для людей з вадами зору планують зробити 3D-макет львівського Гарнізонного храму. Про це сьогодні говорили на постійній комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства.
Гарнізонний храм аап. Петра і Павла. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

На сьогодні налічується кілька таких культурних пам’яток, що прикрашають вулиці Львова. Подібні 3D-макети розміщені біля Оперного театру, пам’ятника Тарасу Шевченкові, Львівської ратуші та храму св. Юра.  

Варто зазначити, що питання обговорюється не вперше. Минулого року голова Галицької РА Андрій Зозуля повідомив, що макет храму св. Петра і Павла може коштувати орієнтовно 350 тис. грн. Однак тоді коштом міста реалізувати такий проєкт не вдалося з огляду на недопоступлення коштів до бюджету та значні видатки через епідемію коронавірусу. Тому долучитися до фінансової підтримки цієї ініціативи запрошували усіх бажаючих меценатів. 

У Львові збирають 350 тис. грн на макет Гарнізонного храму

Сьогодні, 19 жовтня, на засіданні постійної комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства ЛМР, голова комісії Шевців Андрій, за зверненням Галицької районної адміністрації запропонував погодити зміни до переліку об’єктів, видатки на які будуть проводитись  за рахунок коштів бюджету розвитку. Зокрема мова про виділення близько 400 тисяч гривень для придбання та встановлення макета гарнізонного  храму святих апостолів Петра і Павла. Члени комісії підтримали дане питання.

Нагадаємо, що в грудні цього року храм святих апостолів Петра і Павла святкуватиме 10-ту річницю з часу відкриття.  

Храм відомий у Львові як костел Єзуїтів — чинна церква УГКЦ у Львові. Збудована у стилі раннього бароко на початку XVII століття та є однією з найбільших сакральних споруд Львова. У 1946 році радянська влада зачинила храм. Якийсь час церкву використовували як склад, а від 1970-х років передали науковій бібліотеці імені В.Стефаника під книгосховище.

Протягом жовтня-листопада 2011 року відбувалися роботи по вивезенні книг із церкви, а вже в лютому того ж року в підземеллі гарнізонного храму почало відновлюватись літургійне життя святині. Церкву освячено та остаточно відкрито 6 грудня 2011 року.

А також цього року за кошти міста розпочалася реставрація центрального фасаду храму,  вартість якої складає 7,5 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ