Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові мешканці можуть сортувати сміття за фракціями

На понад 90% сміттєвих майданчиків міста встановлено контейнери для пластику й органіки, а з січня цього року розпочали встановлювати баки для скла.

Фото: ЛМР

Про це інформують у пресслужбі Львівської міськради. 

За інформацією управління з питань поводження з відходами, з кожним роком культура сортування відходів серед мешканців зростає, відтак в майбутньому планують встановлювати контейнери для паперу.

«Станом на зараз на 98% сміттєвих майданчиків нашого міста є контейнери для пластику, і 88-90% майданчиків мають баки для органіки. Такі контейнери встановлюють усі перевізники ТПВ.

Цього року ми започаткували проєкт «Скло». Станом на зараз баки для скла встановлено на 40-45% сміттєвих майданчиків. Вже за січень було утилізовано близько 70 тонн скла.

У планах, щоб до кінця роки на усіх майданчиках були контейнери для пластику, органіки та скла. А в майбутньому плануємо ще й баки для паперу. Щоб у нас, як у всіх європейських містах, були встановлені контейнери для всіх видів відходів» наголошує Роман Яцикович, начальник управління комунікації і просвітництва управління з питань поводження з відходами ЛМР.

Фото: ЛМР

За словами Романа Яциковича, у 2022 рік управлінню вдалось назбирати понад 750 тонн пластику. 

Органічних відходів торік назбирали понад 6 тис. тонн. Вони усі переробляються на станції компостування.

Як розповідає Микола Стебельський, головний інженер ЛКП «Львівспецкомунтранс», різні фракції відходів забирають окремі машини. Органіка їде на переробку на компостувальну станцію на вул. Пластову, а пластик і скло везуть на підприємства в межах регіону, з якими укладено угоду на переробку.

«Ми обслуговуємо 240 контейнерних майданчиків по місту. З початку минулого року почали їх модернізовувати і робити закритого типу. Це забезпечує естетичний вигляд і чистоту. Усі наші майданчики забезпечені контейнерами для сортування органіки і пластику, а з січня почали встановлювати контейнери для скла. Наразі поставили 80 таких контейнерів. До початку літа баки для скла плануємо поставити на усіх майданчиках. Проєкт зі збором скла гарно зарекомендував себе: мешканці активно відсортовують цей вид відходів.

Відзначу, що завдяки сортуванню зменшується загальна кількість сміття, яка потребує захоронення на полігоні. Тому закликаємо мешканців сортувати відходи й викидати їх у відповідні контейнери з дотриманням усіх вимог», — розповідає Микола Стебельський.

Фото: ЛМР

Фахівці пояснюють, сортуючи ОРГАНІКУ, варто використовувати біорозкладні пакети, у які пакують овочі та фрукти в супермаркетах. Такі пакети виготовлені з органічних речовин, які швидко розкладаються.

У спеціальні коричневі баки для органіки можна викидати такі відходи:

·                залишки сирих овочів і фруктів;

·                шкаралупу яєць;

·                вироби з борошна, залишки кондитерських виробів;

·                заварку від чаю без пакетиків, залишки кави;

·                скошену траву;

·                зів'ялі квіти.

Натомість не можна викидати у контейнери для органіки:

·                м'ясо, рибу, молочні та жирні продукти;

·                тверді побутові відходи;

·                скло та склотару;

·                пластик, кульки, пакети, відходи упаковки, tetra-pac;

·                серветки та паперові вироби;

·                тканинні вироби.

Викидаючи у контейнер ПЛАСТИК, його необхідно максимально стиснути, бо це найоб’ємніший вид відходів. Пляшка має бути чистою, а наліпку необхідно зняти. Можна кидати одноразовий посуд, але помитий.

Натомість усі види технічного і промислового пластику не можна кидати у ці контейнери.

Однією з найважчих фракцій побутових відходів є СКЛО. У баки для скла можна приносити пляшки з-під напоїв, скляні банки від консервів/закруток та тару з-під косметичних засобів тощо.

Натомість не можна викидати в ці контейнери:

·                 кераміку,

·                 загартоване скло, 

·                пірекс (вогнетривке скло), 

·                дзеркала, 

·                люмінесцентні лампи.

«Заохочуємо мешканці пам’ятати про збір бляшанок для виготовлення окопних свічок, на які маємо великий запит від волонтерів. На сміттєвих майданчиках «Львівспецкомунтранс» розміщені баки для збору бляшанок. Також заохочуємо усіх користуватися екоторбинками, коли йдете на базар чи в магазин. Маємо спільно дбати за чистоту нашого міста», - додає Роман Яцикович.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ