Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові обговорюють проблеми українських мігрантів в Італії

Сьогодні, 11 січня 2007 року, у Львові відбувається засідання «круглого столу» на тему «Виклики міграції: погляд Церкви», яке проводить Комісія «Справедливість і Мир» УГКЦ до Дня мігранта, який цього року УГКЦ відзначає 14 січня. День мігранта УГКЦ відзначає відповідно до рішення 33-ї Сесії Синоду Єпископів УГКЦ у першу неділю після Різдва.
Метою цього «круглого столу» є представлення діяльності структур та організацій УГКЦ у сфері міграції.
«Церква завжди піклувалася про наших вірних, які знаходяться за межами України. Головним завданням нашої церкви є збереження віри. Мігранти дуже часто потрапляють під небезпеку чужих впливів. Також нашим завданням є збереження української культури та національної ідентичності», — зазначив під час вступного слова Владика Гліб (Лончина).
За словами соціолога Наталії Шегди, хвиля української трудової еміграції, зокрема, до Італії сформувалася за останні 10 років.
«Італія притягує українських мігрантів через відносну близькість, релігійну спорідненість», — зазначила вона.
Українські мігранти в Італії, за її словами, стикаються з безліччю проблем: незнання мови, розлука з родиною, психологічні проблеми, незаконне перебування на території держави і страх через можливу депортацію, дискримінація українців італійцями, і відповідно українці відчувають себе людьми «другого сорту».
Як розповіла Наталія Шегда, на сьогодні легально в Італії перебуває близько 200 тисяч українців, проте набагато більше їх перебуває нелегально, що в цілому становить цифру до півмільйона українців в Італії.
«Більшість українських мігрантів – це жінки, зокрема, вчителі, які подалися до Італії через низькі зарплати в Україні, неспроможність прогодувати сім’ю, бажання дати дітям освіту. Відповідно дітьми опікується батько або бабусі та дідусі», — розповіла соціолог.
Головним об’єднувачем українських мігрантів за кордоном, а саме у Італії, є УГКЦ.
В Італії на сьогодні душпастирську працю ведуть 30 греко-католицьких священиків, діють церковні громади, довкола яких гуртуються українці-мігранти. Головні завдання, які виконують священики, — допомагають зберегти національну ідентичність українців, не асимілюватися в чужому середовищі, а також займаються виховною, духовною та патріотичною працею.   
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ