Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Війна з Росією

У Львові перевірили пам’ятки, закриті на початку повномасштабної війни

7 жовтня реставратори та архітектори оглянули скульптуру Нептуна, яку закрили на Площі Ринок на початку повномасштабного вторгнення.
Фото: Гал-інфо

Як зазначив керівник благодійного фонду “Збереження історико-архітектурної спадщини Львова” Андрій Салюк, скульптура фонтану “Нептун” перебуває у задовільному стані. Температурний, вологісний, атмосферний впливи не завдали руйнувань пам’ятці, а тому захист, на який у місті сподівалися у 2022 році, свої функції виконав. 

“Зараз треба буде робити поправки, зміни, уточнення. І конструкція, яку ми бачимо позаду, буде дещо змінена, бо ми вже маємо і досвід в Україні, і кращі, кращі консультації з колегами з-за кордону, пам’ятковими охоронцями. Так, дещо будемо змінювати, але найголовніше зараз перемогти москаля і знайти добрі ресурси на поновлення всіх цих об'єктів, тому що є мохи – їх треба буде чистити, знищувати, треба буде укріплювати елементи, які не тільки від цього захисту, а і від часу функціонування трошки десь вже деструктували”, - розповів Андрій Салюк.

Надалі реставратори рекомендують продовжити тримати скульптури у мішках, які виготовлені з полотна, яке має функцію мембрани: в одну сторону воно пропускає вологу, щоб вона випарувалася, разом з тим воно не пускає воду всередину. Також завдяки цьому мішку у випадку вибухової хвилі і падіння скульптури усі її елементи залишаться у ньому, не змішаються з цеглою, камінням тощо. 

“Навіть якщо б така подія, не дай Боже, сталася, то реставратори зможуть зібрати скульптуру з цих оригінальних уламків… Ми б рекомендували, щоб воно залишилося закрите в цьому гідробар'єрі. Також говоримо про те, щоб забрати жорсткі елементи: позаду металевої конструкції є ще один шар металу і шар осб-плити. Тобто це зараз дуже жорстка конструкція. Вибухова хвиля не прорве її, а переверне весь захисний елемент, що може порушити саму скульптуру”, - пояснив Андрій Салюк. 

Натомість якщо залишити банери на стяжках, то у випадку вибухової хвилі вони зірвуться, проте уся захисна конструкція не перевернеться на скульптуру і не стане для неї ще однією загрозою. 

Доктор архітектури, доцент кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури НУ “Львівська політехніка” Олег Рибчинський пояснив, що попередньо були підозри, що захисні конструкції можуть пошкодити скульптуру та викликати серйозні проблеми. Проте за результатами перевірки “Нептуна” серйозного впливу на стан пам’ятки не виявили. 

“Попередні поверхневі дослідження, починаючи від голови і завершуючи низом, не виявили сильних джерел засолення, що важливо, адже сіль дуже негативно впливає на камінь вапняк. Поза тим, є дрібні ураження, субстанції, місцями камінь починає кришитися, але це вже питання часу. Війна закінчиться і тоді, звичайно, треба буде порушувати питання щодо проведення консервації, тому що є проблеми з рукою, яка тримає тризуб. Вона має тріщини в місцях примикання до тіла. Є кілька тріщин вже в самій долині, але вони не загрожують руйнуванню пам'ятки”, - розповів Олег Рибчинський. 

Як зазначила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова, перевіряти усі скульптури, які були заховані з початком повномасштабної війни, немає змісту. Адже фахівці провели моніторинг “Нептуна”, який убезпечено такими ж матеріалами, як і частина інших об’єктів. Нагадаємо, що загалом у Львові є 40 пам’яток, які захищені у різний спосіб. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ