Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові планують створити інтерактивну карту аналізу повітря

Гал-інфо поспілкувалося з головою постійної комісії екології, природокористування та енергозбереження Львівської міської ради Володимиром Лучишиним про найбільші екологічні проблеми міста.

Екологічна комісія опікується питаннями довкілля, енергоощадності, а з цієї каденції ще й вивезенням, переробкою сміття та твердих побутових відходів. За словами, Володимира Лучишина, належної уваги проблемам довкілля давно вже не надавали, але зараз цей процес зрушується.  

“Наймасштабніші речі, які потрібно зробити, - це побудова сміттєпереробного заводу і рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Це проблеми, які тягнуться десятиліттями, і я сподіваюся, що цієї каденції ми можемо їх нарешті вирішити”, - розповів Лучишин.

Він додав, що крім цих двох проблем, є ще низка масштабних проєктів, які планують втілити. 

“Один з таких проєктів - це інтерактивна карта аналізу стану повітря. Ця ініціатива мало озвучується, але я сподіваюся, що ми це зробимо упродовж кількох років. Зараз у Львові є два муніципальних аналізатори повітря. Один стоїть на вул. Пластовій у санітарній зоні і лякає людей, бо показує високі показники, які насправді є нормальними для санітарної зони, але зависокими для житлової. Інший - мобільний, який може їздити і аналізувати повітря по всьому місту.  Нещодавно ми постановили, що будемо купувати кожен рік кілька таких аналізаторів і встановлюватимемо їх у різних точках міста. З комісією промисловості спільно поки що напрацьовуємо механізм, як можна буде стимулювати підприємства встановлювати такі аналізатори, розробляємо для них якісь бонуси від міста за це.  Надалі хочемо все це звести на карту, де було б видно по кожному виду забруднень, який стан і о котрій годині в тому чи іншому районі, де стан повітря гірше.  Це нам дасть можливість виявити забруднювачів, до  яких ми будемо потім звертатися, щоб вирішити проблему, встановити якісь фільтри, очисні споруди. Якщо ми будемо бачити,  що на якомусь перехресті в час пік зашкалюють показники, то значить треба реорганізовувати рух.  Карта дасть нам можливість розуміти, де проблема, бо зараз важко визначити, яка у нас ситуація в місті із забрудненням повітря загалом”, - пояснює Володимир Лучишин.  

Він також зазначив, що часто недооцінюють громадський контроль, а у випадку із створенням такої карти він міг би дуже добре вплинути на ситуацію. 

“Коли карта буде наочно демонструвати проблеми, мені здається,  люди почнуть на неї звертати увагу. А це вже питання контролю громадськості, бо у нас це дуже недооцінена річ, хоча чиновники і підприємства реагують на звернення громадян. Тож якщо громадськість буде обговорювати, що біля якогось підприємства серйозне забруднення, то і служби контролю муситимуть вплинути на підприємство, і саме підприємство повинне буде вирішити це питання, бо якщо воно цього не зробить, ситуація на карті не зміниться, і люди будуть далі вимагати розв'язання питання.  Мені здається, що це дуже гарний інструмент для контролю за станом довкілля”, - наголосив Володимир Лучишин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ