Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові показали «Репресії проти української еліти: Процес 59»

Сьогодні, 17 січня, у музеї Львівського університету ім. І.Франка відбулося відкриття виставки «Репресії проти української еліти: Процес 59». На відкритті були ректор Франкового університет Іван Вакарчук, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич, голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк та заступник міського голови Львова Василь Косів, громадські діячі та депутати Львівської облради.

На огляд представлено копії документів закритого судового «Процесу 59», а також особисті документи і фото студентів львівських вищих навчальних закладів, які були учасниками тих подій.

Довідка.

17–19 січня 1941 року у Львові відбувся гучний політичний судовий процес над 59 молодими українцями, переважно студентами львівських вишів. Комуністичний режим обвинувачував їх в антирадянській діяльності та належності до Організації Українських Націоналістів (ОУН). Підсудними були 37 юнаків та 22 дівчини віком від 16 до 30 років – студенти університету, медичного й політехнічного інститутів, а також учні шкіл та гімназій м. Львова. Серед них був і Дмитро Клячківський (псевдо Клим Савур) – майбутній командувач УПА-Північ. У результаті обвинувального вироку 19 студентів було розстріляно, 24 отримали по 10 років позбавлення волі, 15 підсудних – від 4 до 8 років, одну обвинувачену депортовано за кордон. "Процес 59" став справжнім свідченням жорстокої розправи окупаційного комуністичного режиму над борцями за незалежність України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ