Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

У Львові пошили понад 80 тисяч бронежилетів за стандартами НАТО

Львівський Оборонний Кластер, разом з Інститутом міста, від 24 лютого пошили для ЗСУ 80 тис. бронежилетів. До виробництва залучили понад тисячу людей з Харкова та Львівщини.
Максим Терлецький, Оксана Шахова та Максим Плєхов у Медіацентрі Україна, 10 серпня

Про це, 10 серпня, під час брифінгу у медіацентрі “Україна” розповіли співзасновники проєкту. 

Максим Плєхов, голова Правління Львівського оборонного кластера, очолював організацію, яка виготовляла бронежилети для учасників Революції Гідности, майданівців та для військовослужбовців, волонтерів, які вирушали на схід, з 2014 року. 

З початком повномасштабного вторгнення харківська команда Максима Плєхова перелокувалась до Львова. Максим каже, що на початок повномасштабного вторгнення в країні не було практично жодного бронежилета. 

“Дійсно, останні три роки країна не закупляла бронежилети, а ті, що були у них закінчився термін їхнього використання”. 

Команда розпочала великий волонтерський проєкт у співпраці з місцевою бізнес-спільнотою та виробничими підприємствами. Міністерство оборони визначило ЛОК основним координатором волонтерського руху з виробництва бронежилетів на час війни. 

Співзасновники Львівського Оборонного Кластера вважають кластер прикладом професійного волонтерського проєкту, який показує ефективність та результат.

Собівартість готового бронежилета, враховуючи ціну матеріалів та різноманітні обставини, становила 5 тисяч гривень. Водночас на ринку вартість бронежилета була близько 15 тисяч гривень. 

“Бронежилет перемоги” готували за моделлю, яку раніше Харківський завод засобів індивідуального захисту розробляв для Сил спеціальних операцій Болгарії. 

У ЛОК кажуть, під час виготовлення бронежилетів були змушені замінювати більшість матеріалів, оскільки постачання розхідників з Європи в перший місяць повномасштабної війни було фактично неможливим. 

Сьогодні ремінну стрічку, частково фурнітуру уже виготовляють на підприємствах, що входять до складу оборонного кластера чи допомагають йому. 

Станом на зараз ЛОК уже виготовив 80 тисяч бронежилетів. Співзасновники кластера припускають, що є можливості, матеріали дійти до цифри у 100 тисяч бронежилетів, якщо виникне така потреба. 

“Якщо ми будемо розуміти й надалі держава не зможе повністю впоратись з постачанням бронежилетів, ми продовжимо свою діяльність для того, щоб забезпечувати країну бронежилетами. 

Якщо ж ми будемо розуміти, що державі потрібна інша допомога, ЛОК – а сьогодні це об'єднання підприємців, фахівців, експертів, – уже сьогодні може ефективно виконувати будь-яке волонтерське завдання”, – пояснює Максим Плєхов, голова Правління Львівського оборонного кластера. 

Максим Терлецький, заступник директора центру стратегічного планування КУ Інститут міста, розповідає, що ІМ взяло на себе виконання завдань з кризового менеджменту, а саме питання закупівлі обладнання, оплати послуг, отримання донорських коштів, оформлення запитів на відправку амуніції військовим.

Оксана Шахова, співзасновниця Львівського Оборонного Кластера зокрема повідомляє, скільки часу ще триватиме робота ЛОК. 

“Є одна величезна мета, і доки ця мета буде потрібна, доки ми будемо розуміти, що можемо зробити щось для країни, я можу точно сказати: кожен із засновників учасників буде у ЛОК, і ЛОК буде рухатись”. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ