Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові представлять масштабну виставку-дослідження українських музичних ініціатив «Вільна музика»

У Львівському муніципальному мистецькому центрі впродовж двох місяців триватиме виставка про українські музичні феномени від 1980-их до сьогодні та музику низових спільнот як інструмент у розбудові незалежності.
Фото - ЛМР

Відвідати виставку можна буде з 27 грудня у Львівському муніципальному мистецькому центрі, повідомляють в ЛМР. 

«Вільна музика: українські низові ініціативи від 1980-их до 2020-их» — це виставка, що виникла в результаті ґрунтовного дослідження незалежних українських музичних ініціатив. Автори пропонують розглянути історію незалежної музики через призму спільнот, низових ініціатив та дослідити, як музика впливала на громадянське суспільство, віддзеркалювала та супроводжувала суспільні зміни та настрої.

«Неестрадну українську музику звично називати культурним андеграундом, хоча це справжня вібруюча мембрана незалежності нашої країни. Ми поєднаємо у Муніципальному мистецькому центрі чудових дослідників, небайдужих до музики дизайнерів та архітекторів, щоб побудувати хронологію нашої музичної історії та сьогодення та розпочати великий проект “Вільна музика”», — каже Ляна Мицько, директорка Муніципального мистецького центру, авторка ідеї виставки.

«Вільна музика» є чи не першою спробою пов’язати українські музичні феномени останніх 40 років у єдину історію. Від саморобних касет, випущених всього в одному екземплярі, до вірусних треків на SoundCloud; від наївних репортажів регіонального телебачення до високохудожніх музичних відео; від самвидавних підпільних журналів до багатотиражного музичного глянцю (і назад до самвидаву, але вже на сторінках соцмереж) — незалежні українські музиканти, оглядачі та селектори протягом десятиліть експериментували зі звуком, штовхали культуру вперед і вгору, створювали власні світи. Деякі стали суперзірками; інші зникли, але тепер перевідкриваються новими поколіннями. Всі вони — невіддільна частина незалежної сцени та незалежної України.

Організатори виставки прагнуть показати, що винятковий сплеск культури, який ми бачимо зараз, виник не на порожньому місці. Сучасні молоді музиканти продовжують культурну тяглість від попередніх поколінь.

Відвідувачі довідаються, як виглядали перші українські рейви, як перетворити дитячу іграшку на музичний нойз-інструмент та які експериментальні гурти потрапили на «Територію А». Крім цього вони зможуть «повзаємодіяти» з деякими експонатами виставки, відкрити для себе нові яскраві імена української музики, а також долучитися до низки освітніх подій, дискусій та артист токів в рамках програми.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ