Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували «Личаківський некрополь»

12 січня 2007 року у Львові відбулася презентація книги «Личаківський некрополь», яка у листопаді 2006 року вийшла друком за сприяння ВАТ «Кредобанк». Авторами книги стали відомий львівський фотомитець Любомир Криса та мистецтвознавець і музейник Роман Фіголь. Про це «Гал-info» повідомили у прес-центрі ВАТ «Кредобанк».
 Ідея створення путівника виникла у Любомира Криси 12 років тому, після чого розпочалася копітка праця зі збору матеріалів, пошуку спонсорів. Як зазначає сам автор, одразу дуже важко було осягнути всю інформацію, тому опрацювання її йшло поступово, а отже досить повільно. Лише після вироблення концепції книги можна було помітити результат.
Створення путівника — це складний процес, адже необхідно було зібрати матеріали із 42 га площі цвинтаря, вивчити десятки тисяч поховань осіб різних національностей та віросповідань, а також віднайти кілька десятків втрачених могил.
Путівник має п’ять розділів, над якими працювали різні автори. Зокрема Ігор Гавришкевич вивчав історію Личаківського цвинтаря, Любомир Криса писав два розділи книги – «Каплиці некрополя» та «Меморіали некрополя», Андрій Дорош написав мистецький розділ – «Мистецькі твори та їхні автори». Над основним розділом «Поховальні поля» працював Роман Фіголь, але так як це найбільша та найважливіша частина книги, до її написання долучилися й інші дослідники. У кінцевому результаті, у розділі подається змістовна інформація про поховання видатних українців із 86 полів, на які ділиться музей-заповідник «Личаківський цвинтар».
За словами Ярослава Дашкевича, «Личаківський некрополь» — це перше видання, у якому «так широко і масштабно висвітлено відомості про українські поховання за всю історію Личаківського цвинтаря». Кожен з авторів-дослідників по-своєму підходив до його написання, що і дозволило зробити видання цікавим та неоднорідним.
«Личакову судилося за понад два століття перетворитися з кладовища на некрополь, із цвинтаря – на пантеон. Тому що у цьому історичному та архітектурному заповіднику знайшли своє місце вічного спочинку відомі й не дуже політичні, громадські, наукові, мистецькі діячі – інтелектуальні герої свого часу і своїх народів, що в різні періоди населяли Львів. Одну роботу ці люди залишили для нас – потурбуватися про їхню пам’ять. Путівник «Личаківський некрополь» – невелика, але важлива її частина», — зазначив голова правління ВАТ «Кредобанк» Степан Кубів. За його словами, «для Кредобанку є великою честю допомогти авторам та видавцям цієї книги закарбувати пам’ять про Личаківський некрополь».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ