Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували виставку косівської кераміки «Дотик рідної землі»

15 листопада у Комунальному закладі Львівської обласної ради «Історико-краєзнавчий музей» відбулося відкриття виставки косівської кераміки Вікторії Никифорак «Дотик рідної землі». Про це інформує пресслужба ЛОР.
Фото: ЛОР

В експозиції виставки представлено понад 300 керамічних виробів, створених в період з 24 лютого 2022 року до 28 серпня 2023 року. Це декоративні тарелі різних діаметрів, дзбанки, миски, підсвічники, вази, пляшки, горнята, декоративні обереги та скульптурки, підноси різних діаметрів, куманці. Сюжетні мотиви притаманні традиційній косівській кераміці. 

«Представлені сьогодні роботи, без сумніву, є візитівкою України. Унікальність виставки у тому, що авторка відновлює та відтворює нашу давню культуру, те, чим славилася Гуцульщина. Косівська кераміка заслужено визнана нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО  », - зазначив під час вітального слова директор музею Ігор Тимець. 

Заступник голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради Петро Цеголко наголосив на тому, що важливо робити доступними для відвідувачів такі чудові твори мистецтва, які нас збагачують, популяризують нашу культуру, ідентичність та наших митців. 

«Наші музеї потрібно перетворювати на майданчики для спілкування про наші культурні цінності та надбання, берегти наше мистецтво та духовність», - зауважив Петро Цеголко.

Вікторія Никифорак – майстриня із с. Яворова Косівського району. Уродженка Закарпаття, випускниця Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва ЛНАМ, молода майстриня упродовж шести років переймала досвід та навчалася майстерності створення косівської мальованої кераміки у найвідоміших гончарів. 

На формування творчого стилю керамістки вплинула творчість Іванни Козак-Ділети, Марії Гринюк та Валентини Джуранюк. 

Від 2020 року Вікторія Никифорак працює самостійно у власній майстерні. Серед асортименту творів: декоративні тарелі, дзбанки, миски, підсвічники, дзвіночки, вази, пляшки, горнята, обереги та скульптурки, підноси, куманці.

Вікторія Никифорак – учасниця багатьох фестивалів та виставок: фестивалю «Дні Карпатської культури», фестивалю кераміки, ремесел та фольклору «Мальований дзбанок», виставки  «Косівська мальована кераміка». Представляла авторські твори у рамках щорічного форуму у м. Кошиці «Словаччина».

Виставка триватиме до кінця грудня. Адреса: Винники, вул. Івасюка, 5.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ