Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові проходить третій Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв

У Львові триває Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв ВЕЖА, який триватиме до 4 липня. Основні події відбуваються у “Пороховій вежі” та Свіржі, проте загалом фестиваль нараховує понад 10 локацій.

Як розповів журналісту Гал-інфо Головний координатор заходу Богдан Гой, ідея фестивалю не була спонтанною. Архітектори у своєму середовищі давно обговорювали, що таке місто як Львів, який є взірцем як старої, так і нової архітектури потребує великого архітектурного фестивалю, адже насправді в Україні їх є дуже мало.

“Коли Спілка архітекторів 4 роки тому в черговий раз задалась питанням як же справляти День архітектора, тоді виникла ідея організувати фестиваль, який ми назвали “Пошук ідентичності”. Вже тоді стало зрозуміло, що обмежуватись виключно архітектурою чи навіть доєднуючи дизайн та містобудування це дуже вузько, адже виявилось, що подібні проблеми є і в середовищі митців художників, особливо монументалістів, які співпрацюють з архітекторами”, - розповідає Богдан Гой.

Вже у 2019 році фестиваль набув міжнародного статусу, адже тоді організаторам вдалось залучити дуже багато цікавих спікерів таких як Мартен Дюплантьє (президент національної асоціації архітектури у Франції)  Дорота Козяра (польська художниця та дизайнерка, що зараз працює в Мілані, Італія), Атільо Тіррані (професор Міланської політехніки, який викладає у школі Баухауз у Дессау, Німеччина). 

Чотири дні фестивалю розділили за різними тематиками. В перший день будуть говорити про пострадянський період, відкриваючи проєкт “Архітектура [НЕ] залежності”. В другий день - про пошук своєї архітектури. Як поділився пан Богдан, в цей день головною подією буде такий фігуральний футбольний матч просто неба між забудовниками. Третій день пройде під назвою “Народження “своєї” архітектури”, де будуть говорити про сучасність, як архітектори працюють у Львові, за кордоном. Ключовим в цей день буде змагання між різними студіями всієї України, які з’їжджаються до нас. Вони будуть працювати в режимі воркшопа-експеримента, а переможець конкурсу поїде до Італії на 5 днів. Ну і четвертий день звучить “Впевнено дивимось в майбутнє”. Архітектори на території замку Свірж будуть захищати свої мистецькі інсталяції, які вони робили з будівельних матеріалів на тематику “Форма моєї незалежності” протягом усього фестивалю.

Також як повідомила  арт директорка центру архітектури “Порохова вежа” Ангеліна Єфименко, програма фестивалю є дуже насиченою, дивувати людей є чим. 

“Все розпочинається з відкриття мультимедійного виставкового проєкту “Архітектура [НЕ] залежності” та інсталяція, яка називається “Місто і спадщина” не просто так, адже в рамках нашого фестивалю запланована ціла інтерактивна дискусія, де ми робимо такий діалог Львів - Париж, адже ми запросили спікера з Парижу Мартена Дюплантьє та представники зі Львова - Микола Бевз та Андрій Салюк. Ми якраз подискутуємо щодо того як потрібно охороняти спадщину, що ж все таки важливіше: місто чи спадщина. Це одна з наших таких родзинок, а також свято у Свіржі, де буде відбуватись закриття фестивалю та презентація конкурсу інсталяції ”. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ