Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові з’явиться громадський простір зі зброярнею

Йдеться про простір на території Львівської політехніки на перетині вулиць Степана Бандери та Євгена Коновальця.
1/2

25 березня у Львівській міській раді відбувся брифінг, на якому оголосили результати архітектурного конкурсу на кращу проєктну пропозицію громадського простору з пам’ятником Євгену Коновальцю. Нагадаємо, що подача конкурсних проєктів тривала до 11 березня 2024 року. За словами організаторів, до участі було подано 13 проєктних робіт.  

Переможцем архітектурного конкурсу стала львівська команда, яка працювала під керівництвом Дмитра Сорокевича. За словами головного архітектора Львова Антона Коломєйцева, рішення про надання цьому проєкту першого місця було ухвалено одноголосно усіма членами журі. 

“З посилу ініціаторів конкурсу, це мало бути місце, яке буде захоплювати, мотивувати, інспірувати молодь при формуванні України, нової країни, української нації. І цей проєкт став квінтесенцією фрази Євгена Коновальця: “У вогні перетоплюється залізо у сталь, у боротьбі перетворюється народ у Націю”, - зазначив Антон Коломєйцев. 

Відповідні слова Євгена Коновальця шрифтом головного художника УПА Ніла Хасевича буде викарбувано на головному монументі простору - відкритій зброярні. Керівник проєкту Дмитро Сорокевич зазначив, що створення цього простору передбачає представлення Євгена Коновальця не через пам’ятник діяча, а через його дії, безпосередній вплив на нашу культуру та суспільство. 

Зброярня буде відкритою, тобто крізь неї можна буде проходити. Внутрішні елементи планують виконати з переправленого металобрухту ворожої техніки.  

1/2

Дмитро Сорокевич розповів, що майбутній простір дозволить чітко розділити зону корпусу Львівської політехніки, студентської зони та прохідної частини. Окрім цього, територія стане ще одним безбар’єрним доступом до корпусу Університету та буде реалізована відповідно до всіх умов інклюзивності та доступності.

“Це один з проєктів, який дав нам розуміння того, що є місце, пам'ятник без пам'ятника. Для мене це є найбільш важливим, тому що це виховує в людині цікавість. Цей простір працює, він не є просто банальним красивим художнім елементом, якому принесуть квіти раз в рік і який забудуть. А це є місце, де буде постійно відбуватись дія цікавості, перевиховання, розуміння чогось і пояснення, хто такий був Коновалець… Це буде давати сенс, що боротьба триває і потрібно ще більше зусиль докладати і продовжувати її”, - зазначив Андрій Лесюк, архітектор та голова журі. 

Нагадаємо, що у квітні 2024 року також визначать переможців архітектурного конкурсу на кращу пропозицію меморіального комплексу військових поховань Героїв України на вул. І. Мечникова у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ