Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові проведуть майстерклас із відкриття історичних розписів у будинку

У Львові наступного тижня проведуть майстерклас із відкриття історичних розписів у будинку на вул. Нечуя-Левицького, 19.т. Про це повідомляє ЛМР.

Воркшоп проведуть досвідчені фахівці під керівництвом професійної реставраторки Ірини Гірної, яка спеціалізується на відновленні та збереженні історичних розписів. Тож зареєстровані учасники зможуть долучитися до збереження історичної спадщини Львова та набути цінних навичок у реставрації Участь – безкоштовна. Організатори – ЛКП «Бюро спадщини» та реставраційна майстерня «Гарда».

Зареєстровані учасники будуть поділені на дві групи. Майстерклас для І групи відбуватиметься у понеділок та вівторок, 21-22 жовтня,  а для II – у четвер та п’ятницю, 24-25 жовтня. Обидві групи працюватимуть з 10:00 до 16:00.

“Минулого року ми вже проводили подібний захід в будинку на вулиці Рутковича, і подія мала успіх. Ми переконані, що такі ініціативи допомагають не тільки відкрити для себе мистецтво реставрації, але й виховати у мешканців відповідальне ставлення до історичних пам’яток. Збереження таких об’єктів — спільна відповідальність усіх нас”, – зазначила директорка ЛКП “Бюро спадщини” Стефанія Топилко.

Нагадаємо, унікальні сецесійні розписи у будинку №19 на вул. Нечуя-Левицького  виявили наприкінці літа. Так, на стелі під’їзду знайшли квіткову композицію, мальовану від руки, яка є прикладом високоякісного мистецтва початку XX століття. За словами реставраторки Ірини Гірної, про наявність тут розписів було відомо низці львівських реставраторів, адже схожі добре збереглися в сусідньому дзеркальному будинку. Коли до фахівців звернулися мешканці будинку №19, реставратори зробили зондажі, щоб пересвідчитися, чи є розписи, і відкрили частину на стелі у під’їзді й на останньому, третьому, поверсі. Однак виявлення розписів на стінах по всій сходовій клітці стало для майстрів бонусом.

«На цих розписах представлена надзвичайно витончена квіткова композиція, виконана вручну, що робить її особливою та неповторною. Це не трафарет, а справжнє мистецтво, яке відображає високу майстерність художників початку XX століття. Ці розписи є одним із найяскравіших зразків під’їзного декору у Львові, належать до епохи сецесії — стилю, який вважається одним із найбільш витончених і багатих у нашому місті. Кожен їх елемент становлять значну історичну та мистецьку цінність для Львова, адже багато з них є знищені нефаховими ремонтами” — додала реставраторка Ірина Гірна.

Додамо, житловий багатоквартирний будинок  на вул. був зведений у 1906–1907 роках за проєктом архітектора Якуба Рисяка. Це триповерхова споруда з планом у формі літери “Г”. Основна частина будинку виходить на вулицю, а внутрішнє крило утворює офіцину. Фасад будівлі, розташований по вуличній лінії, оздоблений розкріповками. Планування і декоративні елементи в стилі сецесії (зокрема, маскарони під карнизом) дзеркально відтворюють композицію сусіднього будинку №17.

Реєстрація для участі в майстеркласі – тут.

Нагадаємо, минулого року ЛКП “Бюро спадщини” спільно з реставраційною майстернею “Гарда” провели майстер-клас з відкриття історичних поліхромій (стінописів) будинку-пам’ятки на вул. І. Рутковича, 12. Участь в цьому майстеркласі взяло близько 50 учасників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ