Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові провели першу аутологічну трансплантацію кісткового мозку

Перша трансплантація кісткового мозку у лікарні святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова минула успішно. Медики пересадили кістковий мозок 57-річному чоловіку з Тернополя, у якого діагностували множинну мієлому, – повідомляє ЛМР.
Фото: Лікарня святого Пантелеймона

Ця пересадка була аутологіча, тобто чоловіку пересадили його ж клітини після хіміотерапії.

Торік Олег Рогожинський почав відчувати біль у кістках, легку слабкість та помітно схуд. Рівень гемоглобіну був низьким. Пункція кісткового мозку тоді показала надважку онкологічну недугу – множинну мієлому. Це злоякісне захворювання кровотворної системи, при якому в кістковому мозку утворюється надлишкова кількість плазмоцитів, і патологічний білок руйнує кістки в організмі людини.

Лікування при такій недузі складається з кількох етапів: хіміотерапії, аби досягнути ремісії хвороби, а потім трансплантація.

Курси хімії чоловік пройшов у Тернополі. На трансплантацію кісткового мозку приїхав до Львова, адже тут працює відділення трансплантації кісткового мозку.

«Ми виконали пацієнту аутологічну трансплантацію кісткового мозку. Тобто пересадили йому власні клітини – не донорські. Спершу ми забрали його власні клітини кісткового мозку, далі дали високодозову хіміотерапію, та влили ці клітини назад. Мета аутологічої трансплантації при мієломі – утримання якомога тривалішої ремісії», – розповідає про першу успішну пересадку Соломія Глуховська, заввідділення гематології лікарні святого Пантелеймона Першого медобʼєднання Львова.

Три тижні після трансплантації пацієнт провів у спеціальному боксі – ізольованій стерильній палаті.

«Через ослаблений імунітет, будь-який вірус в буквальному сенсі міг його вбити. І це один із найважчих етапів лікування – вберегти пацієнта від інфекцій у перші тижні після трансплантації. У нашому відділенні є всі необхідні безпечні умови, аби це зробити», - пояснює керівниця анестезіологічної служби Першого медобʼєднання Львова Наталія Матолінець.

Уже на 21-й день чоловік поїхав додому, до своїх дітей та онуків. Під час виписки лікарі символічно привітали пацієнта тортом та подарували фотоальбомом.

«Після трансплантації в мене ніби з'явилися крила – хочеться літати», – говорить пацієнт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ