Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розпочалась міжнародна конференція з проблем стоматологічної імплантації

10-12 березня у Львові Асоціація імплантологів України проводить ювілейну V Східноєвропейську конференцію з проблем стоматологічної імплантації. У ній беруть участь більше, ніж дві тисячі представників з 20 країн світу: Австрії, Бельгії, Японії, США, Франції, Швейцарії, Німеччини та ін. Головна тема, яку обговорюватимуть представники різних держав, - якість життя пацієнта як основний критерій оцінки його реабілітації.

У межах конференції працюватимуть три паралельні симпозіуми: для стоматологів-ортопедів та зубних техніків, молодих вчених і зубних гігієністів. Цьогорічна конференція, тема якої - «Мультидисциплінарний підхід як стратегія успіху», акцентує увагу на комплексній роботі всіх спеціалістів – від гігієністів до адміністраторів стоматологічних установ – на реабілітацію пацієнта.

10 березня у Прес-клубі у межах V Східноєвропейської конференції з проблем стоматологічної імплантації відбулася прес-конференція на тему «Як запровадити в Україні нові соціальні програми стоматологічної реабілітації для старших людей та дітей, що народилися з вадами».

Учасники прес-конференції, які представляли делегатів-імплантологів міжнародного форуму з 20 країн світу, підбили підсумки десятирічної роботи східноєвропейських конференції у Львові (за традицією конференція скликається раз на два роки) та розповіли про нові завдання та шляхи розвитку української імплантології.

«За десять років, що минули від початку у Львові східноєвропейських конференцій із проблем стоматологічної імплантації, організатори цих заходів виконали програму-мінімум – в українську стоматологію де-факто і де-юре запроваджено метод дентальної імплантації. Він був заборонений у радянські часи, але ефективно використовувався у світовій практиці, - підсумував голова оргкомітету конференції, почесний президент Асоціації імплантологів України Мирон Угрин. – Сьогодні в українські стоматологічні клініки заведено всі найсучасніші технології дентальної імплантації. Тож тепер на цьому професійному фундаменті можна будувати не лише якісне лікування пацієнтів, які втратили зуби, але й – соціальні програми для найменш захищених категорій суспільства – літніх людей і дітей, які народилися з вадами щелепно-лицьової ділянки».

Під час «круглого столу» говорили про шляхи впровадження нового соціального стандарту в ортопедичній реабілітації для беззубих пацієнтів, нагальна необхідність включення методу дентальної імплантації в державні соціальні програми з реабілітації старших людей та дітей із вродженими вадами.

За словами президента Асоціації імплантологів України, голови наукового комітету конференції професора Ярослава Заблоцького, перший практичний крок до цього вже зроблено. «Асоціація імплантологів України з минулого року проводить Всеукраїнську благодійну акцію «Якість життя для наших батьків» з безкоштовного вживлення зубних імплантатів та протезування ветеранів Другої світової війни. Акція «Якість життя для наших батьків» відбулася вже у Сімферополі, Києві, Одесі, Львові, Севастополі, Дніпропетровську та триватиме до 2012 року в усіх обласних центрах України. Тепер, вважають ініціатори та учасники цих акцій, наступні слово і дія – за державою, яка і з гуманітарних, і з економічних міркувань та розрахунків мала би змінити цей різновид медичної допомоги в соціальному пакеті для ветеранів. І замість незручного знімного протезу, який зараз безкоштовно гарантує їм діюче українське законодавство, осіб похилого віку необхідно забезпечити імплантатами, які є довговічнішими, а тому й, якщо правильно рахувати, дешевшими. Українські імплантологи пропонують новий соціальний стандарт для беззубих людей – незнімну конструкцію з опорою на чотири імплантати, що підвищить соціальні стандарти і наблизить їх до західноєвропейських зразків».

Доки питання в Україні будуть вирішувати на законодавчому рівні, Асоціація імплантологів України в 2012 році продовжить удосконалення практики дентального протезування у столицях західних країн. Першою в цьому міжнародному благодійному марафоні буде Варшава. Як зазначила співголова наукового комітету конференції професор Шантель Малєве з Бельгії, в Європі і світі успішно працює низка соціальних програм ортопедичної реабілітації з використанням дентальних імплантатів.

Для реалізації соціальних програм з дентальної імплантації українські навчальні заклади різних рівнів акредитації нині мають достатньо підготовлених кадрів. Методику дентальної імплантації, яка ще 5 років тому навіть не була включена в навчальні програми, сьогодні викладають як в системі дипломної, так і післядипломної освіти.

Оскільки перші результати в становленні в Україні дентальної імплантації досягнуто, Асоціація імплантологів України – організатор східноєвропейських конференцій – вирішила рідше проводити ці професійні заходи – відтепер вони відбуватимуться один раз на 3 роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ