Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт  |  Волинь

У Львові розпочато підготовку до відзначення 100-річчя Віктора Чукаріна

Віктор Чукарін
Віктор Чукарін
Фото Відділення НОК України у Львівській області
Фото Відділення НОК України у Львівській області
1/2
У Львові розпочато підготовку до відзначення 100-річчя уславленого Олімпійського чемпіона Віктора Чукаріна. Про це повідомили 31 березня Гал-інфо у відділенні НОК України у Львівській області.

Цими днями, за активної участі керівництва відділення НОК України у Львівській області, Львівської обласної федерації гімнастики, кафедри гімнастики Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл Львова, де культивується гімнастика, ветеранів спортивної гімнастики відбулася ініціативна зустріч з підготовки до відзначення унікального ювілею унікальної постаті світового, українського та львівського спорту. Йдеться, зокрема, про відзначення 100-річчя від дня народження одного з найкращих гімнастів світу, абсолютного чемпіона Ігор Олімпіад 1952 та 1956 років, володаря 11 олімпійських медалей, в т.ч. 9 золотих; заслуженого майстра спорту, Заслуженого тренера України Віктора Івановича Чукаріна.

Участь в обговоренні попереднього плану дій взяли Олег Бубела, Оксана Вацеба, Людмила Короленко, Аліна Сениця, Галина Орбан, Інга Бірюшова, Костянтин Петренко та ін., які дійшли спільної думки, що основні заходи з відзначення славного ювілею мають відбутися восени ц.р. та окреслили можливості проведення у Львові представницького турніру-меморіалу пам’яті Віктора Чукаріна (з міжнародним гран-Прі у змаганнях на брусах, що були улюбленими Віктором Чукаріним); проведення всеукраїнської урочистої гімнастичної Академії, наукового «круглого столу», семінару тренерів та арбітрів зі спортивної гімнастики; випуску спеціального тематичного конверта зі спеціальним поштовим погашенням; перегляду кінофільму «Атлети століття. Віктор Чукарін», підготованого ще одним знаменитими представником львівського спорту, учасником Ігор Олімпіади 1956 року, талановитим журналістом Фарідом Досаєвим; зустрічей із членами великої родини В.І. Чукаріна; можливостей присвоєння імені Віктора Чукаріна спортивному корпусу ЛДУФК по вул. Дудаєва; обміну представницькими делегаціями із взаємним відвіданням міст Львова та Маріуполя; відзначення праці нинішнього покоління фахівців спортивної гімнастики тощо.

Під час такої робочої зустрічі було домовлено про створення організаційного комітету та формування плану з підготовки й відзначення славної дати в історії олімпійського спорту України.

Зауважимо, що такий план відкритий для доповнення усім любителям спортивної гімнастики й шанувальникам спортивних досягнень Віктора Чукаріна: запрошуємо усіх бажаючих подавати свої пропозиції для гідного вшанування у Львові 100-річчя від дня народження найтитулованішого львівського олімпійця! З пропозиціями просимо звертатися до заступниці голови-відповідального секретаря відділення НОК України у Львівській області Оксани Вацеби.

Довідково

Чукарін Віктор Іванович (9 листопада 1921, Донецька область – 25 серпня 1984, Львів) – видатний український гімнаст, один з найкращих гімнастів світу, абсолютний чемпіон Ігор Олімпіад 1952 та 1956 років, володар 11 олімпійських медалей, в т.ч. 9 золотих; чемпіон світу 1954 року, багаторазовий чемпіон кол. СРСР, багаторічний завідувач кафедри гімнастики Львівського державного інституту (нині університету) фізичної культури; заслужений майстер спорту, суддя Заслужений тренер України.

Віктор Чукарін народився в селі Красноармійське на Донеччині. Дитячі та юнацькі роки пройшли у Маріуполі, куди родина переїхала після народження Віктора. Захоплення спортивною гімнастикою передалося Віктору від шкільного вчителя Віталія Полікарповича Поповича. Згодом був Маріупольський металургійний технікум, але любов до гімнастики привела до Київського технікуму фізкультури. В 19 років став переможцем чемпіонату України в Харкові, виконавши норматив майстра спорту. Далі – Друга світова війна, яка немилосердно відобразилася на його долі: у вересні 1941 року в бою під Полтавою контуженим потрапив у фашистський полон. В’язень 17-ти концентраційних таборів, в т.ч. «Бухенвальду» з номером «10491», у 1946 році зі своєю гімнастичною мрією опинився в новоутвореному інституті фізкультури у Львові. Саме зі Львова під орудою тренера Петра Собенка розпочалося сходження до Олімпійських вершин, саме у Львові завершився його життєвий шлях...

Похований на Личаківському цвинтарі Львова, де на могилі встановлено бронзове погруддя авторства скульптора Якова Чайки. На його честь у Львові й Маріуполі названо вулиці. За життя Віктора Чукаріна у німецькому місті Домбостон місцевою громадою було облаштовано музей видатного спортсмена, про що є окрема життєва історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ