Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові розпочався театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича»

3-5 вересня у Львові відбудеться 6й Міжнародний театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича». Тема фестивалю – «Нова гравітація» – роздуми про театр майбутнього та пошук актуальної театральної ідентичності незалежних українців.
фото - Олександр Мазуренко (пресслужба ЛМР)
фото - Олександр Мазуренко (пресслужба ЛМР)
фото - Олександр Мазуренко (пресслужба ЛМР)
фото - Олександр Мазуренко (пресслужба ЛМР)

Про це Гал-інфо повідомили у пресслужбі ЛМР.

У Lem Station на відвідувачів чекають бранчі із зірковими гостями, не/культурний стендап, концерт-відкриття, подкасти, онлайн-дискусії, аудіотури Львовом, а також вистави від українських і міжнародних театральних проєктів.

«Наша завдання, як міської ради, бути медіаторами для митців та всіма можливими інструментами сприяти їм. Саме тому ми створили програму «Фокус на культуру», яка мала на меті підтримати найкрутіші мистецькі проєкти. Одним з переможців «фокусу» став театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича».

Цей фестиваль – це унікальне явище для Львова та й для цілої України. Фестивальне прив’язаний до якої конкретної локації, до театру і він існує за межами театру. Це круто, адже це притягує глядачів різних вікових категорій, забезпечує інновативність, експериментальність та бажання бути ближчими до людини. «Кіт Ґаватовича» сприяє до пошуку і творення нових сенсів та нових усвідомлень. Пишаюсь, що ми долучаємось, допомагаємо вам», – наголосила Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку ЛМР.

Міжгалактичний хедлайнер цьогорічного фестивалю – французький художник, скульптор та перформер Олів'є де Сагазан (Olivier De Sagazan). У своїх роботах митець перетворюється у скульптуру, ховаючи власне тіло під кількома шарами глини. 5 вересня він продемонструє львів’янам свій перформанс «Трансфігурація» – «найоригінальніше і найнеймовірніше з того, що ви будь-коли бачили» за версією авторитетного британського видання «The Guardian».

На честь 30-річчя незалежності України театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича» запрошує на власну сцену нових вітчизняних театральних зірок. 4 вересня глядачів вражатимуть пластична вистава «Анігіляція» київського «Totem Dance Theatre» і мультимедійна вистава-перформанс «Кострубізми. Кумановський» луцького театру «ГаРмИдЕр». 5 вересня у вечірній програмі фестивалю – сучасний хореографічний одноактний спектакль «Альфа» від української танцювальної компанії «n’Era Dance Group», а також конкурсна вистава, обрана командою «Кота Ґаватовича» під час спеціяльно оголошеного Open call.

4 і 5 вересня продовжиться традиція зіркових бранчів, започаткована ще найпершим театральним фестивалем «Кіт Ґаватовича». Цьогоріч власним досвідом поділиться українська акторка театру і кіно Анастасія Пустовіт (стрічки «Коли падають дерева»,  «Перші ластівки. Zалежні»; ЦСМ «ДАХ», Київський театр драми і комедії на лівому березі Дніпра).

«Наш театральний фестиваль і театральна резиденція – це шанс, який нам ніхто ніколи не давав. Ми дуже хотіли, щоб можливість участі у театральному фестивалі була прозорою, щоб було зрозуміло, куди подаватись і в які двері стукати. Таким чином 6 років тому незалежний театр «Склад 2’0» засновує фестиваль «Кіт Ґаватовича». Фактично кожного року ми видозмінювались і адаптувались до того, чим живе місто.

Всі 6 років нас активно підтримує Львівська міська рада і без цієї підтримки нас би не існувало. Співпраця з містом дає нам можливість творити. Окрім того, можливість бути нам дає простір Lem Station, який попри реконструкцію відчинив свої двері для нас», – розповіла Єва Якубовська, директорка фестивалю.

Театральний фестиваль «Кіт Ґаватовича» покликаний стати містком між Західною і Східною європейськими театральними традиціями. З цією метою 2019 року була створена міжнародна театральна резиденція «Catch a Cat/Упіймати кота». Цьогоріч вона відбудеться вдруге за перехресним типом: спочатку у Львові, а потім у Берліні. Учасників – 3-х українців і 3-х німців з умовою обов’язкової повної вакцинації – було обрано у межах відкритого конкурсу. Протягом 10 днів спільного проживання і навчання резиденти матимуть змогу обмінятися досвідом, а також підготують проєкт на тему «Ідентичності», натхненну змінами, спричиненими пандемією.

Фестиваль «Кіт Ґаватовича» пропонує і низку заходів, які зацікавлять не тільки поціновувачів театрального мистецтва. З 26 серпня і по 26 вересня у Львівському муніципальному мистецькому центрі експонуватиметься фотовиставка «Театр. Сила Тяжіння». 4 і 5 вересня всі охочі матимуть змогу дослідити Львів за допомогою аудіотурів, створених українською театральною трупою PIC PIC. А 3 вересня фестиваль відкриватимуть не/культурний стендап Сергія Ліпка і Сергія Чиркова, а також концерт львівського музиканта «Паліндром».

Проєкт реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму. Реалізація проєкту здійснена за підтримки Львівської міської ради в рамках програми «Фокус на культуру».

Подія відбудеться із дотриманням усіх необхідних норм безпеки. У межах програми передбачені безкоштовні події. Квитки на вечірні заходи можна придбати на сервісі Gastroli.ua.

Усі необхідні деталі щодо подій можна дізнатися на сторінках фестивалю «Кіт Ґаватовича» в Instagram і Facebook, а також за посиланням:  https://linktr.ee/kit.gavatovycha

Подія у Facebook: https://www.facebook.com/events/1025513274879057

Засновник та організатор фестивалю незалежний театр «Склад 2’0»

Партнери: LemStation, Палац Гната Хоткевича

Поселяє: готель «Асторія», гостінний дім «Архистратиг», Home Hostels, !FEST hotel

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ