Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розпочинають реставрацію Кам'яниці Корнякта

Цього тижня на фасаді Кам'яниці Корнякта, відомої також як Королівська кам'яниця, що на площі Ринок, 6, почали встановлювати риштовання для реставрації. Про це повідомили у ЛОР.
Фото: ЛОР

Цей крок ознаменував завершення багаторічного процесу, який включав перемовини з Національним інститутом польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка», обстеження фасаду будинку, виготовлення проєктно-кошторисної документації та її погодження компетентними органами, визначення виконавця робіт, а також отримання усіх необхідних дозволів на початок робіт. Усі витрати на реалізацію цього надзвичайно важливого проєкту взяв на себе інститут польської культурної спадщини. Завершення робіт заплановане на кінець наступного року.

За останні кілька років це вже другий проєкт з реставрації будинку на площі Ринок, який реалізує Львівський історичний музей у співпраці із закордонними партнерами. Перший досвід стосувався Чорної кам'яниці, реставрація якої здійснювалася за фінансової підтримки Сполучених Штатів Америки.

Королівська кам'яниця отримала свою назву завдяки тому, що нею володів Ян Собеський, у якій пізніше був розташований музей його імені. Зараз ця пам'ятка, яка має виняткову історичну та архітектурну цінність, знаходиться під опікою Української держави.

Таким чином, співпраця Львівського історичного музею та інституту «Полоніка», спрямована на збереження і популяризацію спільної культурної спадщини, яка входить до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

«Завершення першого етапу означає перехід до конкретних дій з порятунку пам'ятки, яка є однією із візитних карток Львова. Унікальне розташування у самому центрі стародавнього міста зумовлює те, що з нею щорічно ознайомлюються сотні тисяч гостей міста.

Необхідно пам'ятати, що все це відбувається під час війни, в якій Україна відстоює свій суверенітет і територіальну цілісність. Росія систематично і цілеспрямовано намагається знищувати нашу культурну спадщину, історичну пам'ять та національну ідентичність.

Реставрація історико-архітектурної пам'ятки світового рівня за фінансової підтримки Польщі є свідченням нашої незламності та віри в перемогу. Велика подяка нашим польським колегам» - акцентують музейники.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ