Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові стартували 13-ті Дні європейської спадщини

За інформацією пресслужби Львівської міської ради, у Львові розпочалися 13-ті Дні європейської спадщини, які триватимуть до понеділка.
Фото: ЛМР

Цього року організатори підготували насичену та різноманітну програму, що складається із 68 унікальних подій.

«З кожним роком ми все більше переосмислюємо важливість Днів європейської спадщини. З одного боку, це цікаві екскурсії і нові знання, але з іншого боку, є значно важливіший акцент – ми відкриваємо для львів’ян і гостей міста українську ідентичність. Ні для кого не секрет, що протягом дуже великої кількості років нам ворог насаджував політику колонізації. Наші традиції, звичаї, культура придушувались, знищувались і саме такі Дні спадщини дають змогу це відновити. Сподіваємось, що після цих трьох насичених днів історії, які будуть розказані, почути і записані, відвідувачі понесуть далі в свої сім’ї та родини. Це наша основна мета», – зазначив Андрій Москаленко, перший заступник міського голови Львова.

Участь у подіях Днів європейської спадщини 2023 безкоштовно візьме близько 2000 відвідувачів. Оскільки з кожним роком ДЄС стають все популярнішими, реєстрації закриваються за лічені хвилини (цього року першу реєстрацію закрили за 4 хвилини!). Відтак організатори були змушені збільшувати кількість місць, де це було можливо, та пообіцяли наступного року зробити програмою ще більшою та цікавішою.

«Я рада вітати відкриття Днів європейської спадщини саме у Львові, бо саме це місто ще 13 років тому вперше доєдналось до спільної ініціативи Ради Європи та Єврокомісії. Далі це підхопили й інші міста України і цьогоріч Дні пройдуть у Чернігові, на Хмельниччині, Вінниччині, Київщині, Полтавщині та Черкащині.

Тема «Жива спадщина» – це загальна тема для всіх 48 країн світу, де проходять такі дні. Сьогодні свої програми одночасно розпочинають в Україні, Литві та Польщі. Сподіваємось, що саме таке відкриття стане перший кроком для нашого спільного відзначення Днів європейської спадщини в наступному році, коли ми будемо говорити про маршрути, зв’язки та подорожі», – розповіла Галина Малініна, національна координаторка Днів європейської спадщини в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ