Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться концерт Jewslim Orchestra

Спільний проект Міті Герасимова (Pushkin Klezmer Band) та володаря премії Grammy, нью-йоркського трубача Френка Лондона (The Klezmatics, Klezmer Brass All-Stars), а також відомих кримськотатарських музикантів Аліє Хаджабадінової та Шевкета Зморки.
Jewslim Orchestra!

Спеціальний гість з Ізраїлю – Рой Хен (MÃLØX). Разом вони розширюють культурні кордони України, заново відкриваючи скарби, які вона подарувала світові—кримськотатарську і клезмерську музику. Ця музика пережила Голокост і Депортацію. Довгий час вона була тут під забороною, про неї не можна було говорити. Тільки зараз вона починає повертатися на батьківщину, щоб знову залунати у повний голос. Часи радянського фейклора і шароварщини минули, слухайте труби і кларнети вільного Криму, голос єдиної мультикультурної України!

Українські євреї, роми та кримські татари були одними з головних носіїв спільної музичної мови, що зшила Україну від Криму до Карпат в єдиний культурний простір задовго до того, як вона отримала першу державність. Невипадково музика кримських татар (особливо інструментальна)—це найскладніша сьогодні та найбільш просунута з усіх музичних традицій України. Протягом довгого часу іудеї та християни Криму мирно співіснували з мусульманами та мали з ними рівні права. Здається неймовірним, але кримські татари визнавали та визнають кримських циган і євреїв частиною кримськотатарського народу.

Jewslim Orchestra—міжнародний проект, що присвячений музичній дружбі кримських татар та євреїв. Мало хто знає, що деякі свої мелодії клезмери запозичили у кримських татар. А кримські татари і чінгене (кримськотатарські цигани) не тільки пронесли через жахи депортації красу своєї великої музичної традиції. Праведники народів світу в музиці, вони врятували від забуття частину культури своїх єврейських сусідів, які опинилися безсилими перед обличчям фізичного знищення і насильницької асиміляції. Зараз ці шери і фрейлехси повертаються в Україну разом з кримськотатарськими весіллями. Вони не стали музейним мотлохом, а живуть і служать своєму головному призначенню—робити людей щасливими.

Проект здійснюється за підтримки Посольства США в Україні.

Партнери: Кримський дім у Львові та кримськотатарский телеканал ATR.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ