Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться Міжнародний фестиваль аудіовізуального мистецтва "Тетраматика"

V Міжнародний фестиваль аудіовізуального мистецтва "Тетраматика" відбудеться у Львові з 12 вересня по 17 жовтня. Цьогорічна тема проєкту — "Технології та чуттєве". Фестиваль розпочнеться вже цієї неділі, 12 вересня, спільно з міжнародним святкуванням ювілею Станіслава Лема. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

У неділю Львів святкуватиме уродини Станіслава Лема. Програма заходів

Фестиваль стартує 12 вересня о 19:00 у LEM Station програмою Відкриття ТЕТРАМАТИКИ 2021: Solaris. Цикл перформансів до 100-річчя Станіслава Лема. Гостям запропонують заворожуючі та ефектні перформанси, що працюють водночас з пластикою людського тіла і перекодуванням рухів у звуки (MOON2), зі справжніми звуками позаземного походження (Voices Of The Cosmos), зі світлом і звуком рухомих гучномовців (класика аудіовізуального мистецтва Speaker Swinging). Координатор програми відкриття — Марек Холонєвський (Польща), новатор європейського медіаарту, президент Міжнародної конфедерації електроакустичної музики CIME / ICEM. Подія водночас є прологом до циклу перформансів, присвячених Станіславу Лему в рамках Фестивалю AudioArt (Краків), і також частиною загального міського святкування 100-ліття Станіслава Лема.

14 вересня у LEM Station відкриється основний виставковий проєкт фестивалю — «Технології та чуттєве», кураторами якого є засновники ТЕТРАМАТИКИ: композитор Остап Мануляк і художник Михайло Барабаш.

«Питання про те, як ми відчуваємо світ через технології і наскільки ми емоційно ставимося до них, захоплюють митців, науковців, філософів вже не одне століття. Через екран неможливо нікого обійняти – і ми гостро відчули це у 2020 році, зачинені в своїх домівках і рамках відеоконференцій. Досвід пандемії дає нам нову глобальну призму для розгляду людського ставлення до технології. Погляньмо на нашу сентиментальну прив’язаність до гаджетів, на їх різке відторгнення, на разючу різницю між «онлайн» і «наживо». Те, що ще зовсім недавно було утопічними ідеями мислителів, стало нашою реальністю.

Втім, дотик до екрану, чи більш ілюзорний дотик до технології, не лише відсторонює; він також розкриває нові горизонти. Технологія стає доповненням нашого тіла, і дозволяє відчути, побачити і пережити те, що без допомоги технологій ми досвідчити не здатні», – кажуть куратори проєкту. 

З 28 вересня по 17 жовтня триватимуть інші фестивальні події – лекції, перформанси, освітня програма. Участь у фестивалі беруть митці з України, Австрії, Болгарії, Греції, Кіпру, Кореї, Польщі, США, Тайваню, Туреччини та Франції (повний перелік див. у програмі). Особливі гості — Марек Холонєвський, куратор відкриття, Ґордон Монаган — канадський піаніст і композитор, один зі знакових представників північноамериканського аванґарду другої пол. ХХ ст., Антоні Райжеков — австрійський мультимедійний митець, стипендіат Akademie Schloss Solitude, співорганізатор багатьох ініціатив у сфері мистецтва нових медій в Австрії та Болгарії.

Мистецькі твори та практики, що їх з 2013 року послідовно презентує в Україні фестиваль «Тетраматика», працюють принципово у полі експерименту: випробовують межі можливостей мистецтва у співдії з високими технологіями.

У його фокусі — новітні технології та мультидисциплінарні практики, розкриття потенціалу застосування ІТ в мистецтві, твори, де в одній презентаційній площині переплітаються звук/музика, відео/анімація, зображення, текст.

Основна локація фестивалю — LEM Station, де на місці старовинного трамвайного депо постане незабаром інноваційний креативний центр. Вхід на всі події фестивалю вільний. Організатори проєкту — Мистецьке об’єднання НУРТ. Цьогоріч проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду та Львівської міської ради. Повна програма фестивалю вже опублікована на сайті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ