Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться цикл подій на згадку про Назара Гончара

З 20 квітня по 21 травня у Мистецькій Бібліотеці, «Домі Звуку» та у «Дзизі» буде відбуватись цикл подій під назвою «Назар Гончар: Гра Знарочна». Мова про львівського літератора та артиста Назара Гончара, від народження якого цьогоріч виповнюється 60 років. Про це повідомляє ЛМР.

На відвідувачів чекатиме виставка, перегляд фільму, розмова про його літературну особистість, читання віршів, перформанс та багато іншого.

Назар Гончар (1964–2009) — поет, актор і перформер, учасник літературного об’єднання «ЛУГОСАД», одна із центральних та легендарних постатей львівського літературно-мистецького простору вісімдесятих років XX століття – нульових років XXI століття. Цьогоріч Назарові Гончару 20 квітня виповнилося би 60 років. А через місяць, а саме 21 травня, минає 15 років від дня його трагічної загибелі.

Творчий спадок Назара Гончара — різногранний. Він складається із текстових, візуальних і експериментальних поезій, відео- та аудіоматеріалів з перформансів, акцій та окремо створених проєктів, чималої кількості начерків і замальовок.

Однак цей спадок — недобачений та недовивчений. З цієї причини у Львові стартує цикл подій під назвою «Назар Гончар: Гра знарочна», присвячений пам’яті Назара Гончара та покликаний (пере)відкрити його спадок.

Упродовж періоду поміж днем народження і днем смерті митця група близьких по крові і по духу людей — а це поет і керівник Мистецької Бібліотеки Ростислав Кузик, літературознавець та есеїст Данило Ільницький, перекладачка та дружина Назара Гончара Христина Назаркевич, його син, фізик Юліан Гончар та митець Влодко Костирко, — заручившись підтримкою середовища та партнерів («Дому Звуку» і «Дзиґи»), задумали і вирішили організувати цикл подій, які були би вчасною, доречною, стилістично і жанрово відповідною пошаною Назара Гончара.

«Заохочуємо максимально долучатися до запропонованих подій, щоби пригадати, актуалізувати, зануритись, або ж вперше запізнатись із атмосферою особистості одного з найбільш самобутніх львівських літературних митців», — запрошують організатори.

Перелік та графік подій

Відкриття виставки світлин, начерків, малюнків, файлів та інших паперів у Мистецькій Бібліотеці, перегляд фільму за участі Назара Гончара, а також кураторська екскурсія виставкою Влодка Костирка

Коли: 20 квітня, 17:00 (триватиме виставка до 21 травня)

Де: Мистецька Бібліотека (вул. Шота Руставелі, 8)

Відкриття аудіо-візуальної експозиції, бесіда про перформативне та звукове мистецтво Назара Гончара.

Співрозмовники: Влодко Кауфман, Христина Назаркевич, Назар Федорак, Андрій Лінік, Богдан Шумилович

Модератор: Ростислав Кузик

Коли: 21 квітня, 16:00 (триватиме виставка до 21 травня)

Де: Дім Звуку (вул. Князя Романа, 6)

Бесіда-спогад про Назара Гончара — як людину, як поета, як доброго духа.

Співрозмовники: Іван Лучук, Христина Назаркевич, Остап Сливинський, Андрій Воронов, Ростислав Кузик

Модератор: Данило Ільницький

Коли: 24 квітня, 18:00

Де: Мистецька Бібліотека (вул. Шота Руставелі, 8)

Перформанс, дійство, акція, атракція Влодка Кауфмана та Володимира Стецьковича

Коли: 14 травня, 17:00

Де: Дзиґа (вул. Вірменська, 35)

Фінісаж виставки, читання й (про/об)говорення віршів Назара Гончара запрошеними учасниками й учасницями та всіма охочими

Співрозмовники: Андрій Воронов, Юліан Гончар, Орест Ґелитович, Данило Ільницький, Іван Лучук, Тарас Лучук, Христина Назаркевич, Остап Сливинський, Андрій Водичев, актори і акторки Театру Курбаса + вільний мікрофон

Модератор: Назар Федорак

Коли: 21 травня, 18:30

Де: Мистецька Бібліотека (вул. Шота Руставелі, 8)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ