Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбудеться вечір пам’яті, присвячений роковинам депортації українців з Польщі

У середу, 20 березня, у Державному меморіальному музеї Михайла Грушевського відбудеться вечір пам’яті "О, милий краю! В мені ти чайкою ячиш…", присвячений 80 роковинам депортації українців з Польщі. Про це інформує ЛОР.

«Березень 1944 року став особливо трагічним для українців Холмщини. Символом трагедії стало українське село Сагринь, де 10 березня 1944 року о 4 год ранку військові польської Армії Крайової та Батальйонів Хлопських оточили село. Фактичним завданням польських відділів було знищення українських мешканців: було спалено 280 із 300 садиб та замордовано від 600 до 700 українців. Ті, кому вдалося врятуватися тепер діляться своїми спогадами про пережиту трагедію.
А 9 вересня 1944 року в Любліні СРСР та Польща уклали угоду про «взаємний обмін населенням» – виселення українців із Польщі, а поляків з України. Майже 700 тисяч українців були вимушені покинути свої домівки та примусово переселитися до УРСР – Галичини, Слобожанщини, Донеччини.

З 1990 року у Львові діє суспільно-культурне товариство «Холмщина», яке гуртує холмську громаду, досліджує та вивчає історію Холмщини, збирає спогади та організовує поїздки по історичних місцях і місцях братських захоронень замордованих українців в 1943-1945 роках, до святинь Холмщини і Підляшшя.
Товариство «Холмщина» було одним з ініціаторів створення Львівського музею Михайла Грушевського у травні 1998 р., пам’ятаючи про свого земляка – видатного історика Михайла Грушевського. Тому, свого часу члени товариства передали до музею унікальні артефакти, які висвітлюють історію Малої Батьківщини Великого Українця – Холмщини: речі побуту, фотографії, книжкові видання. Ці реліквії стали основою окремої фондової групи музею. Побачити цих «свідків» людських доль можна буде на виставці, що експонуватиметься у музеї», - повідомили організатори.

Початок – 15.00 (вул. І.Франка, 154)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ