Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура  |  Війна з Росією

У Львові відбувся допрем’єрний показ фільму про Дмитра Коцюбайла

Вчора, 15 травня, відбувся допрем’єрний показ фільму «Да Вінчі. За свою свободу треба боротися». Про це повідомили у Львівській ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Стрічка розповідає про життєвий шлях та подвиги Дмитра Коцюбайла. Документальний фільм складається з інтерв’ю його близьких – родини, коханої, друзів, побратимів з якими він пліч-о-пліч боровся проти збройної агресії росії ще із 2014 року.

У фільмі використані архівні матеріали та кадри з бодікамери GoPro, яка була на шоломі «Да Вінчі», та які раніше не демонструвались широкому загалу. Також у стрічці представлено інтерв`ю ексголовнокомандувача ЗСУ, Валерія Залужного, де він розповів про знайомство і дружбу з командиром «Вовків Да Вінчі». 

«Дякую усім, хто доклався, до створення фільму, завдяки кому ми можемо розділити пам'ять і вшанувати людину, яка на жаль вже не з нами. 

Дмитро Да Вінчі – унікальний приклад мужності і міці. В такому молодому віці мати таку силу волі, харизму і стрижень і насамперед любов до своєї країни, має далеко не кожен громадянин нашої держави. 

Завдяки таким, як Дмитро, ми в рідному Львові, рідній країні, хоч і побитій ракетами, частково знищеній. Завдяки Захисникам і Захисницям ми маємо, і, сподіваюсь, матимемо, країну для наших майбутніх поколінь. Та пам’ятаємо тих, хто заплатив за це найвищу ціну», – наголосив заступник голови Львівської ОВА Іван Собко.

Дмитро Коцюбайло – перший доброволець, якому Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Герой України прижиттєво. З 18 років він захищав Україну від російських окупантів. «Да Вінчі» тривалий час був лідером підрозділу «Вовки Да Вінчі», згодом – командиром батальйону у 67 бригаді ЗСУ. Його називали найталановитішим молодим військовим. 

Разом зі своїми побратимами під час повномасштабного вторгнення «Да Вінчі» брав участь в обороні Києва, Миколаєва, Херсонщини, у контрнаступі на Харківщині та боях за Бахмут. Загалом він провів на війні 9 років. 

«Особисто я не зустрічав людини яка б любила Україну більше, ніж Дмитро. Це була людина, яку за силою духу можна прирівняти до Бандери, Шухевича, Коновальця, я це кажу без сумніву, відчув це переглядаючи десятки годин відеоматеріалів. Третину свого життя Дмитро провів на війні, тож наш обов’язок популяризувати пам’ять про Героя. Ви теж не забувайте розказувати про Да Вінчі, та всіх Героїв, які боронять нашу Україну», – зазначив режисер фільму Володимир Сидько.

За словами генерального продюсера Назара Борушка, фільм уже презентували в Києві, Івано-Франківську, Клівленді та Детройті (США).

«Ще при житті Дмитра, я казав, що обов’язково зніму блокбастер про його подвиг, проте не очікував, що цей фільм буде саме таким, що зніматимемо його по смерті Да Вінчі», – додав Назар Борушок.

Фільм створили за фінансової підтримки Асоціації Українських Банків (АУБ), благодійну підтримку надали українські банки та фінансові компанії. 

Довідково.

Дмитро Коцюбайло – позивний «Да Вінчі» (1 листопада 1995 р., с. Задністрянське, Івано-Франківська обл., – 7 березня 2023 р., м. Бахмут, Донецька обл.). 

Навчався у Івано-Франківському професійному будівельному ліцеї, опановував фах художника, за що пізніше і отримав свій позивний - Да Вінчі. Захоплювався творчістю, зокрема, працював з гранітом та шкірою, кував метал. З друзями проводив розкопки у місцях боїв Другої світової війни. Займався спортом, зокрема, легкою атлетикою, футболом, байдарками. У 2022 р. Дмитро увійшов до рейтингу «30 до 30: особи майбутнього» від Forbes.

Загинув 7 березня 2023 р. в бою під Бахмутом. Під час обстрілу «Градами» уламок поранив Дмитра і, попри швидку евакуацію, врятувати його, на жаль, не вдалося. Про загибель військовослужбовця повідомив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні, назвавши Дмитра Коцюбайла «людиною-символом» та «людиною-хоробрістю».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ