Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбувся перший Ярмарок ветеранського бізнесу

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/3
Сьогодні, на площі Ринок біля Ратуші відбувся перший Ярмарок ветеранського бізнесу. Ярмарок об’єднав понад двадцять підприємств, заснованих ветеранами та їх рідними. Про це повідомляє ЛМР.

 Ветерани та їх сім'ї представили різноманітні продукти та речі – від смаколиків та книг до металевих огорож та мілітарної атрибутики. Організований захід з ініціативи родин полеглих Героїв за підтримки відділу промоції Львівської міської ради. Відвідав ярмарок мер міста Андрій Садовий.

«Якщо ви маєте вибір купити щось у ветеран чи в інших людей – купуйте у ветеранів. Адже вони нас захищають. Сьогодні у Львові Ветеранський ярмарок. Тут можна і книжку купити і вареника з’їсти, купити вишиванку чи інші мілітарні речі. Дуже все якісно і смачно. А гарним символом цього заходу може бути напис на шевроні, які теж виготовляють наші ветерани – «Зберігайте спокій та чистіть кулемет». Ми завжди повинні бути готові і підтримувати наших захисників», - наголосив мер Львова Андрій Садовий.

Так на першому Ярмарку ветеранського бізнесу у Львові було представлено 22 виробники з найрізноманітнішими виробами і продуктами.

«Хочемо продовжувати традицію проведення таких ярмарків. Хочемо, щоб більше наших ветеранів взяли в них участь і могли представити свою продукцію. Ветерани і їх сім’ї займаються різноманітними справами. Багато ветеранів і їх родини скористалися ваучерною підтримкою Львівської міської ради, частина подавалася на інші гранти чи своїм коштом все виготовляють. Тому можливості розвивати власний бізнес є, тепер важливо його популяризувати. Впевнені, що такий ярмарок допоможе в цьому. Адже ветеранський бізнес – це майбутнє нашого добробуту, стабільності для наших захисників та їх родин», - зазначила Вікторія Родич, голова ГО «Родини полеглих Героїв Львівщини».

Зокрема ваучерною підтримкою Львівської міської ради для започаткування власної справи скористалася Наталя Бервецька, дружина загиблого Героя Олега Бервецького. На ярмарку вона представила виготовлення вареників та пельменів без глютену, лактози, яєць та інших алергенів.

«Наш син має непереносимість глютену, тобто має алергію, якщо з’їсть щось із пшениці. Тому виникла ідея, створити власну справу і я почала готувати вареники і пельмені, такі, які підходять сину. Стараюся максимально підібрати здорові компоненти, щоб були корисні для організму.

Зараз працюю з документацією, щоб офіційно все оформити. Хочу відкрити цех з такого виробництва з можливістю спочатку продавати в екомагазини, а згодом розширити виробництво. Маю ваучер від Львівської міської ради і грант від Норвезької ради», - розповіла Наталя Бервецька.

Оригінальні мілітарні вироби представила на ярмарку майстерня «Bat art» з Ірпеня. Військові виготовляють склянки та чарки із вплавленими кулями, браслети та ножі.

«Починали з плетіння браслетів у маленькій коморі площею 9 м2. Зараз наша майстерня займає 460 м2. Ми виробляємо келихи, бокали із вплавленими кулями. Також виготовляємо ножі.

Кулі купуємо в магазинах. Це не боєприпас чи патрон, це просто куля, яка складається зі свинцю і латуні. Склянку з кулею можна використовувати в побуті, можна пити з неї – все цілком безпечне.

Також ми об'єдналися з іншим крафтовим виробником гострих соусів «ПЕЧЕ». Ми їм зробили пляшечки для соусів  із вплавленими кулями і продаємо це в комплекті із нашими ножами – гострий соус з гострими ножами», - розповідає Дмитро, представник майстерні «Bat art».

Корисність і важливість для ветеранів і їх родин займатися власною справою відзначив Михайло Костюк, ветеран війни, який прийшов на ярмарок підтримати друзів-організаторів, та придбати щось з мілітарної продукції.

«На ярмарку хочу поспілкуватися з ветеранами, почути як вони живуть зараз, що їх підтримує і мотивує рухатися далі. Тому, маю намір  не лише щось придбати, але поспілкуватися. Взагалі, коли ти, повернувшись з фронту, починаєш  чимось займатися, чи твої рідні - це дуже знімає стрес і депресію. Адже для людини одне з найбільших антистресових факторів, це коли ти відчуваєш, що можеш рухатися, можеш щось робити. Важливо не застрягнути. А коли почати якийсь, навіть найпростіший бізнес – це гарний спосіб повернутися до життя», - переконаний Михайло Костюк.

 До слова, сьогодні на Ярмарку відвідувачі мали нагоду придбати товари від:

-  «Сушена радість» – виробництво джерків та кабаносів;

-   Соціальне кафе «Базилік» – кейтеринг за попереднім замовленням;

-    VOG - 17 – піцерія;

-    «Кава на двох» – кава та десерти власного приготування;

-    «Крафт з хутора» – виготовлення домашнього варення за старовинними авторськими рецептами;

-   «Духмяна мрія» – свіжий хліб та випічка;

-  «KuriiArt» – художня майстерня авторської кераміки: керамічні підвіски, горнятка, тарелі та інші декоративні вироби в особливому ентноколориті та авторському стилі;

-    «markobook» – видавництво ідеологічної літератури та сильних сенсів; тематика – героїка, історія, ідеологія, пізнавальна та мотиваційна література;

-   Магазин «Укрвійськторг» – виробництво та продаж військового спорядження, взуття, аксесуарів та амуніції;

-    «Bat art» – майстерня крафтових виробів: склянки та чарки з кулею, браслети, ножі та різні сувеніри;

-    «Огорожа плюс» – огорожі «під ключ», відкатні, розпашні, секційні, промислові ворота та автоматика для воріт, металеві перила, сходи і вироби з декоративного металу;

-    «Natalie – Gluten free» – вареники та пельмені без глютену, лактози, яєць та інших алергенів;

-    кав’ярня «Одна Друга» – кава, чай, десерти та цінності;

-   MaYar «Вишивай мрії» – сувеніри з дерева та товари з вишивкою, а також шеврони, патчі та жетони;

-   «ВишиваночкаUA» – старовинні вишивки з різних регіонів України;

-    «Граніт і мармур» – вироби з граніту та мармуру;

-     «Деревʼяна творчість» – реставрація та виготовлення дерев’яних виробів;

-    Творча майстерня «Дивна птаха» – авторські та персоналізовані принти на різноманітних сувенірах: чашках, футболках, блокнотах, флешках, листівках.

Зважаючи на залученість та зацікавленість відвідувачів, такий ярмарок можуть провести у місті знову із більшою кількістю учасників. Про це буде повідомлено додатково після проведення ярмарку.

Нагадаємо, міська рада у Львові активно підтримує бізнес ветеранів та їх рідних. У місті вже видали понад 90 сертифікатів ваучерної підтримки – до 300 тисяч гривень кожен – на розвиток ветеранського бізнесу. 

Також бізнес ветеранів та їх рідних у Львові ознаковують спеціальними наліпками «Підтримай бізнес ветерана», які мають привернути увагу споживачів та мешканців і популяризувати справи, які розвивають родини захисників та захисниць. Також у місті  створили мапу ветеранських бізнесів у Львові та регіоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ