Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відбувся ювілейний концерт з нагоди 80-річчя Богдана Стельмаха

2 жовтня виповнилося 80 років відомому українському поетові, драматургові, перекладачеві, громадському діячу Богданові Стельмаху. З цієї нагоди у Львівському оперному театрі відбувся ювілейний концерт. Усе – аби віддати шану поетові. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Розпочали концерт виконанням Львівського камерного оркестру «Академія» ЛНМА ім. Миколи Лисенка відомої «Мелодії» Мирослава Скорика. Продовжили виступ пісне. «Історія» у виконанні дуету «Бандурна розмова» та оркестру «Академія».

За видатні творчі досягнення, відданість національній ідеї, вагомий внесок у розвиток української літератури та писемного мистецтва Богдана Стельмаха відзначили почесною грамотою Львівської ОВА.

«Богдан Стельмах - це людина, яка усе своє життя присвятила Україні та її культурі. У цьому залі сьогодні ви зібрали людей, котрим не байдуже українське слово, за що вам величезне дякую! Пишаємося жити з вами в одну епоху. Ми часто порівнюємо себе з кимось, помилково вважаючи, що десь краще, але ж ні! Уся краса мистецтва, музики, слова зібрана у наших рідних книжках, піснях, віршах. Цінуймо своє, бо за це сьогодні, в тому числі, воюють наші мужні захисники. Пане Богдане, бажаємо Вам міцного здоровʼя, многих літ, натхнення надалі творити, а поважна громада мала за честь неодноразово приходити на ваші творчі вечори і дарувати гучні оплески!», - сказав зі сцени заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Богдан Стельмах – член Національної Спілки письменників, заслужений діяч мистецтв України, лауреат літературних премій ім. Івана Котляревського, ім. Маркіяна Шашкевича, ім. Лесі Українки та «Коронація слова», кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня та ордена Великого князя Володимира.

У творчому доробку письменника, крім віршів, є також чимало драматичних творів, оперні лібрето (зокрема, «Мойсей» за поемою Івана Франка). Богдан Стельмах є автором великої кількості поетичних збірок, збірок віршів для дітей, перекладів і переспівів давньоєгипетської лірики, неаполітанських пісень та ін.  Вірші поета переклали англійською, польською, італійською, казахською та іншими мовами.

Богдан Стельмах написав багато пісень у співавторстві з такими іменитими українськими композиторами, як Володимир Івасюк, Мирослав Скорик, Ігор Білозір, Богдан-Ігор Яновський, Віктор Камінський. Серед них пісні, які здобули особливу популярність, їх наспівує вже кілька поколінь: «Мамина світлиця», «Пшеничне перевесло», «Многая літа», «Не сип, мила, скла», «Чарочка вина», «Перший сніг», «Лиш раз цвіте любов», «Запроси мене у сни свої», «Не забудь».

До слова, на Львівщині діє Комплексна програма розвитку культури. На 2023 рік в межах програми передбачено 50 тис. гривень на фінансування музично-мистецького проєкту з нагоди 80-річчя Богдана Стельмаха. Проєкт передбачає проведення низки благодійних концертів – творчих вечорів за участі поета та відомих співаків у населених пунктах області (в Золочеві, Стрию, Новому Роздолі, Турці, Перемишлянах, Самборі, Моршині).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ