Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрилася книжкова виставка, присвячена 125-річчю від дня народження Митрополита Іларіона

Цими днями у Львівській науковій бібліотеці ім. В. Стефаника НАН України відкрилася книжкова виставка, присвячена 125-річчю від дня народження українського вченого, мовознавця, видавця, педагога, державного, церковного й культурного діяча Митрополита Іларіона (Івана Огієнка). Про це «Гал-info» повідомили в Українському католицькому університеті.
 Під час урочистого відкриття директор Інституту церковного права, голова Українського Богословського Наукового Товариства митр. прот. д-р Михайло Димид наголосив на основних принципах життєдіяльності Митрополита Іларіона й на тому, як важливо сучасному поколінню наслідувати їх.
Як розповів о. Михайло Димид, все в житті Митрополита відбувалося крізь призму Божого розуміння людини, її покликання і призначення. Саме тому він може бути прикладом і викликом для корумпованих політиків, користолюбних службовців, нехристиянських церковних діячів, кон’юнктурних науковців та інших.
Іларіон — Митрополит Київський і всієї Русі, перший митрополит русин, оратор і письменник, церковно-політичний діяч давньої України.
Митрополит Київський Іларіон походив із родини нижньогородського священика й сам був священиком придвірної церкви Св. Апостолів у князівському селі Берестовім (під Києвом). Уже в ці роки Іларіон вів суворий подвижницький спосіб життя. Він викопав собі печеру на березі Дніпра й часто залишався у ній для таємної молитви. Згодом цю печеру зайняв преподобний Антоній Печерський. Від преподобного Антонія Іларіон і прийняв чернечий постриг.
1051 року собором руських архієреїв святитель Іларіон був поставлений Митрополитом Київським і всієї Русі. Він увійшов в історію Руської Церкви як перший Митрополит, поставлений на Київську кафедру собором руських єпископів. Пізніше святитель Іларіон був затверджений Константинопольським Патріархом.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ