Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

У Львові відкрили музей "Вільна Білорусь" та "Білоруський дім"

Сьогодні, у Львові, урочисто розпочав свою діяльність "Білоруський дім" та розміщений у ньому музей.

Як розповів засновник благодійного фонду "Вільна Білорусь" Олексій Францкевич, музей "Вільна Білорусь з Україною в серці" буде працювати у Львові на базі "Білоруського дому" за адресою м.Львів, вулиця Клепарівська, 21.

Фото: Гал-інфо

Музей присвячений білоруським героям, які віддали свої життя в Україні, починаючи з подій на Майдані незалежності і в російсько-українській війні. 

"На сьогоднішній день нам відомі прізвища понад 70 білоруських героїв, котрі віддали свої життя. Тут ми розпочали формування музею, який я сподіваюсь, в майбутньому стане основою для створення Національного музею у вільній та незалежній Білорусі, та буде присвячений героям котрі тут в Україні віддали свої життя в боротьбі з російською імперією", - зазначив Олексій Францкевич.

Фото: Гал-інфо

Ціллю музею Олексій Францкевич бачить розповісти всьому світу про те, що білоруська нація пліч-о-пліч з українцями стоїть на захисті всього цивілізованого світу від російської імперії. І ця нація буде брати участь в побудові вільної та незалежної Білорусі. 

Він додав, що в Білоруському домі також планують відновити діяльність недільної білоруської школи, яка працювала у Львові до періоду повномасштабного вторгнення росіян і в якій будуть вивчати білоруську мову.

"Але найголовніше, цей Дім стане місцем об'єднання білорусів в Україні", - додав Францкевич.

На думку Олексія Францкевича, білоруси це друга нація в світі, після українців, які воюють проти росії в лавах Збройних сил України. 

Фото: Гал-інфо

"На сьогодні, білоруси опинились під подвійною окупацією. Перша окупація - режим Лукашенка. А друга це фактична окупація російською імперією. Тому в Білорусі дуже складна ситуація, і білоруси розуміють, що сьогодні потрібно об'єднатися в Україні для перемоги над росією, а вже опісля розпочинати процес деокупації Білорусі. Тому, що без поразки Росії буде тяжко щось змінити в Білорусі. На сьогодні в Білорусі є десятки тисяч політв'язнів, які отримали 10-20-річні терміни ув'язнення", - додав Францкевич.

Водночас Олексій Францкевич не знає скільки білорусів живе в Україні, адже, на його думку, велика їх частка не хочуть ідентифікувати себе, як білоруси. І виправити цю ситуацію покликаний зокрема "Білоруський дім".

Фото: Гал-інфо

Також не відповів Олексій Францкевич на питання про спільність білоруської опозиції у боротьбі проти режиму Лукашенка та російської окупації.

"Складно сказати. Але білоруси добре знають, що потрібно робити. Тобто білоруси, які тут в Україні і білоруси, які роблять все для України, добре усвідомлюють, що на сьогодні потрібно робити все, щоб допомогти Україні перемогти нашого спільного ворога - російську імперію", - додав Францкевич.

Варто зазначити, в історичному контексті це вже не перші спроби Білорусі розв'язати питання своєї незалежності за допомогою саме України. В 1918 році під час підписання Берестейського мирного договору, Білоруська делегація з Рак-Михайлівським на чолі, не маючи змоги бути представленою на переговорах, адже не мала статусу народної республіки, просила, щоби українські делегати прийняли їх у свій склад і трактували Білорусь як частину України та домагалися федерації з Україною. Українська Центральна Рада була прикладом для білорусів, які вирішили, що маючи потужну підтримку з боку України, можна скористатись українською незалежністю, та приєднатися до неї у формі федерації. Проте ставлення українців до цього було єдиним та категоричним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ