Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрився міжнародний фестиваль класичної музики «LvivMozArt»

Сьогодні, 18 серпня, у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбулося відкриття міжнародного фестивалю класичної музики «LvivMozArt», - повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Впродовж 8 днів, 18-25 серпня, у Львові проходитиме фестиваль, присвячений молодшому сину композитора Вольфганга Амадея Моцарта – Францу Ксаверу. У програмі – симфонічні та камерні концерти, опери, концерти духовної музики, виступи-інсталяції тощо.

«Для мене, як для голови Міжнародної організації Моцартеум дуже приємно бути тут у Львові і передати вам найщиріші вітання з м. Зальцбург. Фундація Моцартеум у Зальцбургу заснована для того, щоб підтримувати пам’ять про Моцарта та його родину. Ми із задоволенням відвідаємо усі заходи, які ви запланували. Ім’я Моцарта поєднує міста Львів і Зальцбург ось уже 200 років. Ми дуже пишаємося тим, що історія поєднала нас зі Львовом. Ми щасливі, що Львів вшановує не лише геніального Вольфганга Амадея, але і його сина Франца Ксавера. Хочемо привітати усіх організаторів, зокрема, Оксану Линів з цим чудесним фестивалем», - зазначив Армін Брінзінґ, голова бібліотеки «Mozartiana» Міжнародної фундації «Mozarteum».

«У мене на серці дуже непрості почуття. Ми в очікуванні чогось доброго і прекрасного, ми переживаємо, у нашому серці велика любов. Такі відчуття є тоді, коли ти очікуєш народження улюбленої дитини. Сьогодні ми починаємо повернення на світову музичну карту. Це завдяки Моцарту, завдяки Оксані Линів. Хочу подякувати усім організаторам, які дуже багато енергії, часу, здоров’я потратили, щоб ми мали насолоду цілий тиждень слухати найкращу музику», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Для мене, як для Посла Австрії в Україні, велика честь брати участь у відкритті першого фестивалю класичної музики LvivMozArt у цьому чудовому оперному театрі. Моцарт та Австрія, Моцарт та Зальцбург. Моцарт і Львів? Мушу зізнатись, що я не знала, що Львів став містом, де 30 років жив та творив Франц Ксавер Моцарт. Думаю, я не єдина не знала цього. Дуже рада, що 200 років потому для Франца Ксавера Моцарта, який провів тут більшу частину свого життя, заснували такий фестиваль. Музика – це міжнародна мова, яка поєднує весь світ. Львів є таким основним місцем для музичного та культурного життя Європи. Я би хотіла щиро подякувати Оксані Линів, яка створила такий фестиваль. Я дуже рада, що з вересня цього року Оксана Линів буде головним диригентом оперного театру м. Грац, це буде збагачення. Цей фестиваль, я впевнена, збагатить культурне життя міста Львова. Інвестиція в культуру – це інвестиція у краще життя усіх громадян. Цей фестиваль буде мостом між Львовом і Зальцбургом, а мости – це те, що ми потребуємо. Мости між людьми, між країнами», - зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер.

Як розповідає засновник та арт-директор заходу Оксана Линів, наймолодший син музичного генія провів у Львові 30 років свого життя та приніс сюди нову музичну європейську традицію. Однак, був несправедливо забутий. Відтак, основною ідеєю фестивалю є допомогти львів’янам усвідомити міцність їхніх міжнародних зв’язків та глибоку культурну спадщину, а також підтримати імідж Львова як однієї з культурних столиць Європи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ