Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові вперше в укрмедицині дитині провели операцію на мозку

Вперше в історії української медицини дитині провели операцію на мозку – з пробудженням. Під час найважливішої частини втручання хлопець мав бути при свідомості.
Фото - ЛМР

Як повідомляють в ЛМР, на таку операцію зважились нейрохірурги лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова.

15-річний Максим Волович з Тернополя з восьмирічного віку страждає від сильних епілептичних нападів. Судоми викликає пухлина в мозку. Спровокувати черговий напад може будь-що: фізична активність чи прояв емоцій. Хлопчик, який до судом займався танцями і мріяв стати чемпіоном, навіть бігати більше не міг. Сміх чи сльози теж могли спровокувати напад. Останніми роками юнаку стало важко говорити та запам’ятовувати.

З роками пухлина виросла і напади посилились. Утворення почало тиснути на ділянки мозку, які відповідають за мову і рухи. Виник високий ризик паралічу правої половини тіла. Мама Максима не могла з цим змиритися і звернулась до львівських лікарів. Ті, після ретельного обстеження, дійшли висновку, що єдиний шанс для Максима – це операція на мозку з пробудженням – AWAKE SURGERY.

«Далі тягнути не було куди. Наріс набряк навколо. Вже ознаки того, що ця пухлина добряче тисне і давить на мозок. Це ризик смерті. Тому однозначно потрібно це лікувати – тобто видаляти», - каже завідувач нейрохірургічного відділення лікарні Михайло Ловга.

Під час найважливішої частини операції – видалення самої пухлини, лікарям вдалося розбудити Максима. Це потрібно, аби контролювати його мову та рухи і не пошкодити ділянки мозку, що за них відповідають. Медики розважали Максима розмовами про його улюблених супергероїв коміксів та вигадані всесвіти, і не давали хлопцеві заснути. Поки він говорив, активність у ділянках, які відповідають за рухи кінцівками та мовлення, фіксували нейрофізіологи.

Операція тривала сім годин. Після неї Максим на радість мамі та медикам заговорив ще краще, ніж до втручання. Результати МРТ теж обнадійливі: лікарям вдалося повністю видалити пухлину. А гістологічне дослідження показало, що утворення було доброякісним. І подальшого лікування пацієнт не потребує. Епілептичних нападів більше немає.

За тиждень після операції Максима виписали.

«Ми щасливі! Приїхали хворі, а їдемо здорові!», - каже його мама. А сам Максим повсякчас усміхається і не втомлюється ділитися планами на майбутнє: хоче займатись спортом та мріє подорожувати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ