Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові виступить єдиний в Україні альтовий дует

Львівський органний зал кличе 18 липня на концерт Viola Duo, де звучатиме рідкісна музика, написана для двох альтів.

Таке ви навряд чи почуєте ще десь в Україні, кажуть виконавці Марія Панчук та Сергій Гаврилюк. “Це рідкісне поєднання інструментів, – пояснює Сергій. – Альт дуже довго йшов до сольної кар’єри у порівнянні з іншими струнними. Навіть в ансамблях набагато частіше використовують скрипку чи віолончель”.

Альтові дуети німецького композитора Карла Стаміца – одне з небагатьох виключень. Виконавці зупинили свій вибір на них ще й тому, що ця музика – справжні “цукерки для вух”. “Сучасних творів для альта можна знайти багато, але до ни публіку потрібно готувати, – продовжує думку Марія Панчук. – Тому ми обирали класичні твори, які приємно грати і цікаво слухати”.

На початку концерту прозвучить Перший альтовий дует Стаміца, який Марія та Сергій уже виконували разом.

К. Стаміц - Альтовий дует №1, частина 1. Виконують Сергій Гаврилюк та Марія Панчук.

“Ця музика – сама галантність!”, – вважає альтистка. “Твір побудований на переклику двох інструментів, – підхоплює Сергій, – тут блиск, віртуозність і надзвичайно широка палітра емоцій”. Виконання Третього альтового дуету видатного німця можна вважати українською прем’єрою, адже відомостей про те, що композиція колись звучала у нас на великій сцені, немає.

А на завершення концерту альтисти приготували музичний сюрприз. “Це попурі з відомих творів для альта, – трохи піднімає завісу таємничості Сергій. – Музиканти, почувши ці композиції, посміхнуться, а всі інші відкриють для себе щось нове”.

Ідея виступити дуетом в альтистів виникла ще взимку. Це непроста і дуже цікава задача, каже Марія, бо вимагає від музикантів зіграності та гарного відчуття партнера. “Ми одночасно і солісти, і дириґенти, і ансамбль”, – розповідає Гаврилюк.

Сергій та Марія навчаються у Львівській музичній академії, грають у Ukrainian Festival Orchestra. Сергій Гаврилюк цього року став куратором проектів Львівського органного залу. Він також працює в якості композитора. Зокрема, нещодавно у Львові прозвучали його “Прелюдії для фортепіано” та аранжування для альта й струнних концерту “Літо” з циклу “Пори року” Антоніо Вівальді.

Марія народилася у Вінниці, у музичну школу попросила сама. Закінчила її по класу скрипки, але в музичне училище вступила лише через два роки: “Я вагалася, чим мені займатися в житті, вирішила відучитися 11 класів у школі. Але потім моя викладачка скрипки вмовила мене йти шляхом музики. Вона ж порадила перейти на альт, як більш перспективний інструмент. І я жодного дня не пошкодувала”.

Виконавці хочуть і далі знайомити слухачів з альтовою музикою. Можливо, після липневого концерту львів’яни зможуть почути сучасні твори для двох альтів. “Дуже багато цікавої музики залишається невідомою широкій публіці. Ми з Сергієм хочемо це виправити!”, – каже Марія.

Діана Коломоєць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ