Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові запрацював унікальний для України Центр трансплантології

До 30-річчя Незалежності України сьогодні, 25 серпня, у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова відкрили сучасний Центр трансплантології, а також фотовиставку "Час жити". На відкриття відділення завітали також пацієнти, яким раніше в лікарні провели операції з трансплантації. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР
Фото ЛМР
Фото ЛМР

"Ми мали презентацію у цій лікарні в лютому минулого року, а сьогодні відкрилось відділення з усіма умовами, бо раніше це все було на різних площах, в різних операційних. А тепер ми маємо спеціальне місце для таких операцій – операцій на нирках, печінці. Операції серця ми робимо в іншому крилі. Думаю, що аналогів такого відділення зараз в Україні нема. Ми б хотіли, щоб таких відділень було більше, щоб люди могли отримати якісну допомогу. Сьогодні це відділення відкривається до 30-річчя Незалежності України. Було вже зроблено більше 30 операцій, врятовано людських життів за цей рік. І навіть зараз, у цю хвилину, відбуваються трансплантації, є посмертний донор і зараз проводимо дві операції", - розповів Олег Самчук, генеральний директор Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова.

"За останній рік у цій лікарні проведено 36 пересадок. Я хочу представити Василя, якому 22 роки, йому в лютому пересадили серце. Він зараз бігає марафони по 20 км. Сьогодні тут є багато українців – комусь печінку пересадили, комусь нирку пересадили. Фактично, це є 36 врятованих громадян нашої країни. Це відділення дасть новий імпульс, новий поштовх, бо раніше проводили операції в інших операційних, а тепер всі операції будуть в одному центрі. 25 млн грн – це сума, яка інвестована громадою міста, але це мізер, бо коли говорити про життя – воно безцінне. Це все є можливим завдяки тому, що є двигун – головний лікар Олег Самчук, бо він є натхненником всього цього етапу життя лікарні. За цей рік ми маємо неймовірно великі зміни. Ціль проста – щоб на 2024 рік ми вийшли з результатом, коли львівська лікарня швидкої допомоги і ургентне об`єднання, в яке вона входить, увійшло у ТОП-200 медичних об`єднань світу. Така наша мета", - прокоментував міський голова Львова Андрій Садовий.

"Це клопітка праця, не буває швидких результатів, має бути прагматична робота щодня. Це унікальне, гарне відділення, зроблене за австрійським проєктом, за допомогою великої команди людей. Тепер люди з усієї України зможуть сюди приїжджати та вчитись, щоб відкривати такі відділення у своїх лікарнях. Також це відділення стане навчальним центром для всієї України. Хочу за це всім подякувати. Лікарня працювала, провела 36 операцій цього року, 56 сумарно за період з минулим роком. Це робилось у важких умовах, в інших приміщеннях, в інших операційних. Тепер наші медики мають гарне місце для роботи, щоб зробити у рази більше. Ми це робимо, щоб наші українці не їздили за кордон робити операції. Наші лікарі і медичні заклади не гірші, ми можемо створити кращу медицину світового зразка. Ми не відстаємо від іноземних країн, ми можемо це зробити в Україні. Я хочу, щоб ця лікарня так виглядала повністю, а не лише відділення трансплантації. Ми до цього рухаємось і зараз при створенні ТМО так має виглядати медицина цілого Львова. Ми всі заслуговуємо, щоб наші діти, батьки, родичі лікувались у гарних умовах. Ми це можемо зробити. Ми не конкуруємо, інші лікарні – це наші друзі, партнери, у нас є свій шлях розвитку. А ТМО робиться для того, щоб створити прецедент в Україні, який би копіювали інші лікувальні заклади, щоб так розвивалась ціла медична система України.

Відкриття цього відділення – це початок трансплантаційної незалежності. Дай Бог, щоб це відділення гарно працювало. Всім велика подяка", - додав Олег Самчук.

Відтак, у місті з'явився перший в Україні Центр трансплантології з операційними та реанімацією всередині. У лікарні зазначають: він стане місцем, де кількість врятованих завдяки трансплантації життів вимірюватиметься сотнями. У новоствореному центрі є 2 нові сучасні операційні, 7 реанімаційних ліжок і 10 палатних.

Додамо, що наразі Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги Львова у лідерах української трансплантації. Від початку 2021 року там пересаджено 32 органи, а загалом виконано уже 54 трансплантації. Кожна – це шанс на життя для людини.

У рамках відкриття Центру також презентували фотовиставку "Час жити". Це соціально-інформаційний проєкт, в якому взяли участь 14 українців, які отримали шанс на життя завдяки трансплантації органів. Вони фотографувалися із годинниками, які символізують час. Це час, який у них мало не забрала хвороба, і який вони отримали завдяки донорському органу. Світлини прикрасили стіни нового центру, аби надихати і бути позитивним прикладом для тих, хто ще зважується на трансплантацію. 

Також фотовиставка «Час жити» сьогодні протягом дня експонується на площі Ринок, перед Львівською міською радою. Щоб підвищити обізнаність людей про трансплантації лікарі також роздають перехожим листівки із міфами про донорство.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ