Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Любліні відкрили пам’ятник українському священнику Омеляну Ковчу

Поруч з концтабором Майданек, у польському місті Люблін, встановили пам’ятник українському священнику Омеляну Ковчу. Його ще називають «парохом концтабору Майданек».
Фото: Lviv.Media

Гранітний монумент видатному українському гуманісту, блаженному священномученику отцю Омеляну Ковчу, встановили на Дорозі мучеників Майданека у Любліні.

Рішення про спорудження пам’ятника підтримала у 2018 році Рада польського міста Люблін. Над проєктом працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко.

Створений монумент на благодійні внески та кошти меценатів. Опікувалися цією справою український Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Омеляна Ковча, Фундація «Гуманітарні ініціативи» та польська Фундація духовної культури пограниччя.

«Блаженний Омелян Ковч став прикладом великої віри у місці, де віру можна легко втратити. Його постать об’єднала кілька народів у ті жахливі часи і слугує прикладом нам і зараз. Цей пам’ятник – це послання, нагадування для майбутніх поколінь, аби подібне більше ніколи не повторилося», – наголосив меценат Зіновій Козицький.

У заході взяли участь Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та український дипломат Андрій Дещиця. Зокрема міністр зазначив, що вшанування Омеляна Ковча – це вшанування спільної історії.

«Ковч – особлива постать. Людина, яка не лише рятувала євреїв від Голокосту, а й пішла за своєю паствою у концтабір, тому що Бог потрібен усім, хто страждає, незалежно від національності та віросповідання. Людина, яка відкрито наважилася стати на захист євреїв у листі до Гітлера», – наголосив Дмитро Кулеба.

Він також зачитав вітальне слово від президента України Володимира Зеленського.

Символічне покриття із пам’ятника зірвали чотири “в’язні концтабору”, під час урочистого відкриття.

«Це важлива мить для народів України і Польщі, важлива для кожного, хто хоче пам’ятати. Він особливо символічна постать, бо був заарештований за допомогу іншим людям», – зазначив президент Любліна Кшиштоф Жук.

Як зазначив президент Любліна Кшиштоф Жук, також місто назвало одну з вулиць іменем Ковча.

«На духовній мапі Європи постає ще один знак. Не коритися злу і захищати правду – послання Омеляна Ковча людству. Наша співпраця із громадою міста Любліна над вшануванням подвигу отця Ковча набуває особливого значення сьогодні, коли Україна продовжує боротьбу проти російської агресії», – підкреслив Іван Васюник, Голова Комітету із вшанування отця Омеляна Ковча.

Під час урочистостей відбулось дев’яте вручення Міжнародної відзнаки Блаженного Священномученика Омеляна Ковча за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки у служінні людині та задля примирення і порозуміння між народами.

«2021 року Комітет визначив лауреатами польську режисерку Аґнєшку Голланд, українського режисера та політв’язня Олега Сєнцова, американського дипломата і державного діяча Деніела Фріда та об’єднану Ініціативу «Пласту» та «Харцежів» «Płomień Braterstwa – Полум’я Братерства», — розповів голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

Омелян (Еміліан) Ковч був священномучеником УГКЦ, праведником України. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації. Також він неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами.

Помер 25 березня 1944 року у німецькому концтаборі Майданек. У концтаборі він займався не лише душпастирською діяльністю, але й важко працював фізично. Через невідповідні умови існування, загострилися його проблеми зі шлунком, серцева недостатність.

Після смерті о. Омеляна його тіло було спалене у одному з крематоріїв концтабору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ