Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Молдові призупинили діяльність проросійської партії "Шанс"

У Молдові суд міста Бєльці 16 серпня постановив обмежити на три місяці діяльність проросійської партії "Шанс". Ця політична сила пов'язана із засудженим у країні олігархом-втікачем Іланом Шором.

Про це повідомляє молдовська служба "Радіо Свобода".

Зазначається, що це рішення суд виніс через три місяці після того, як молдовський Мін'юст подало позов проти партії "Шанс" із вимогою обмежити її діяльність на пів року через порушення у фінансових документах, виявлені Центральною виборчою комісією.

Їх виявили у фінансуванні "Шансом" виборчої кампанії на місцевих виборах у листопаді 2023 року. Зокрема йшлось про 71 донора з "надто низькими доходами", які не відповідали зробленим ними пожертвам.

Суд частково задовольнив вимогу Мін'юсту й обмежив діяльність партії лише на три місяці – до середини листопада. Це означає, що діяльність партії буде обмежена під час президентських виборів у Молдові 20 жовтня.

Обмеження передбачають, що "Шансу" заборонено користуватися банківськими рахунками та організовувати публічні заходи. Також партія має сплатити судові витрати в розмірі 250 леїв. Проросійський "Шанс" став першою політсилою, до якої застосували призупинення діяльності, хоча цей механізм передбачений законодавством Молдови вже 17 років. Партія "Шанс" була створена після того, як Конституційний суд Молдови визнав неконституційним інший політичний проєкт Ілана Шора – однойменну політичну силу – і у червні 2023 року заборонив її діяльність через зв'язки з росією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ