Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У МОЗ заявили, що вакцини проти “сибірки” наразі не закуповують

У Міністерстві охорони здоров'я зазначають, що закупівля вакцин проти сибірської виразки не здійснюється за кошти держави.

Про це поінформував директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта, повідомляє Укрінформ.

"Наразі щеплення від сибірки не проводиться рутинно. Можуть бути запропоновані щеплення за рахунок роботодавців для тих спеціальностей, які мають підвищений ризик контакту на сибірку, наприклад, пастухи, або роздільники м'яса на м'ясокомбінатах", - сказав Курпіта.

Він зазначив, що за кошти держави не закуповуються вакцини проти сибірської виразки.

"Держава не забезпечує на даний момент закупівлю цих вакцин, це може здійснюватися на добровільних засадах за рахунок роботодавців", - зазначив він.

Водночас, директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта стверджує, що в Україні наразі є 13,5 тисячі місць, які можуть становити потенційну небезпеку у зв'язку з можливим поширенням сибірки.

За його словами, протягом останніх років такі випадки реєструвалися у 2003 році в Харківській області, у 2004-му - у Чернівецькій, у 2008-му - у Миколаївській, у 2012-му - у Черкаській.

Курпіта також зазначив, що особливість захворювання в тому, що воно не передається від людини до людини, а "для передачі потрібна тварина".

Раніше повідомлялося, що у Саратському районі Одеської області п'ять жителів одного з сіл заразилися паличкою сибірки від хворої корови.

Сибірка - це гостра інфекційна хвороба, збудником якої є спороутворююча бактерія Bacillus anthracis. Захворювання перебігає у вигляді шкірної форми, значно рідше - в легеневій і кишковій формах з явищами сепсису.

На сибірку найчастіше хворіють люди, які працюють з тваринами та тваринними продуктами. Від людини до людини сибірка не передається.

Захворювання починається гостро: в перші години - температура тіла різко підвищується до 38-40 °С і виникає слабкість. Зараження крові (сепсис) може розвинутися при будь-якому способі зараження.

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Тоді захворювання протікає важко і може призвести до смерті хворого.

За найменшої підозри на сибірку слід негайно звернутися до лікаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ