Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Музеї волинської ікони відкрили виставку "Святі заступники перед Богом"

Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
Фото Луцька міська рада
1/2
У Музеї волинської ікони відкрили виставку "Святі заступники перед Богом", Про це повідомили 13 травня Гал-інфо у пресслужбі Луцької міської ради.

Червоноградська філія Львівського музею історії релігії є центром культурного життя м. Червонограда. Музей розпочав свою діяльність у квітні 1980 року, з 1989 р. він розміщений у приміщенні унікальної пам’ятки архітектури середини XVIII ст. - палаці Потоцьких, який був збудований за проєктом відомого архітектора П’єра Ріко де Тірреджелі.

Працівники музею активно займаються виставковою, просвітницькою, науковою, дослідницькою роботою, пов’язаною з історією релігії та краю. Збірка музею складається з творів українського сакрального мистецтва XVI- XIX століть і нараховує близько 8400 експонатів.

На відкритті виставки ʺСвяті заступники перед Богомʺ взяли участь секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко, заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт, заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Троханенко. 

Дана виставка є результатом багаторічної збиральницької діяльності музею, активної експедиційно-пошукової роботи та співпраці з релігійними громадами Львівської, Волинської та Рівненської областей. 30 творів темперного та олійного живопису, представлені на виставці, репрезентують українські та західноєвропейські іконописні традиції ХУІІ-ХІХ ст.

На виставці можна побачити образи найшановніших у народі святих: Миколая, Юрія, Димитрія, архистратига Михаїла, архангела Гавриїла, Варвари, Катерини, Параскеви, апостолів. Оригінальністю вирізняються твори з житійними клеймами (ікони ʺСв. Параскева з житіємʺ XVII ст., ʺСв. Варвара з житіємʺ XVIII ст.) та чудесами (ікони ʺСв. Миколайʺ XVIII ст.). Цікавими та не дуже поширеними є ікони, де змальоване Чудо з’явлення Св. Миколая імператору Костянтину. Крім того, тут експонуються ікони XIX ст. з образами святих, що шануються у церквах західного обряду - ʺСв. Станіславʺ, ʺСв. Антоній Падуанськийʺ, ʺСв. Людовик IVʺ.

Мистецтво української церковної хоругви демонструють твори ʺСв. Варвара/Св. Юрійʺ 1760 р., ʺМучениці Віра, Надія, Любов та їх мати Софія/Почаївська ікона Богородиціʺ 1831 р., ʺСв. Миколай/Св. Дмитрійʺ сер. XIX ст.

Матеріали виставки свідчать про багатогранність давнього сакрального мистецтва, вивчення якого сприятиме широкому, художньо-естетичному та культурно-історичному осмисленню духовної спадщини України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ