Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

у Нацбанку відбувся відкритий дослідницький семінар у дослідженні P2P-кредитування

26 грудня 2018 року у Національному банку України відбувся відкритий дослідницький семінар, на якому Олександр Талавера, професор фінансів школи менеджменту університету Суонсі, Великобританія розповів про сучасні тренди у дослідженні P2P-кредитування.

Упродовж семінару Олександр Талавера презентував попередні результати вивчення особливостей функціонування онлайн-платформ для операцій кредитування між фізичними особами - P2P-кредитування. З розвитком технологічних можливостей такі платформи набувають все більшої популярності у світі та в Україні зокрема. Водночас вони дають змогу використовувати великі масиви даних для досліджень поведінки позичальників та кредиторів на мікро-рівні.

Олександр Талавера використовує ці дані для вивчення випадків, коли позичальники надають недостовірну інформацію про себе, коли вони покидають ринок після чергових спроб відмов у фінансуванні, або ж коли кредитори схильні ухвалювати притаманні більшості нераціональні рішення.

Результати досліджень показують, що P2P платформи сьогодні можуть потребувати вагомих удосконалень для верифікації достовірності даних позичальників та уникнення інформаційної асиметрії в системі, коли кредитори та позичальники володіють різним обсягом інформації, необхідної для укладання угод.

У своїх дослідженнях автор робить такі висновки:

-подання позичальником недостовірної інформації щодо своїх доходів шляхом заокруглення суми може посприяти отриманню фінансування, що підвищує ризики для кредитора;

-позичальники, які повторно подають запит на отримання фінансування, готові платити вищу процентну ставку незалежно від того, чи є це раціонально;

-на онлайн-платформах P2P-кредитування кредитори інколи ухвалюють притаманні більшості нераціональні рішення, що може пояснюватись наявністю автоматизованої системи участі в аукціоні або ж перевищенням кількості кредиторів над кількістю якісних позичальників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ