Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Національному музеї історії України відкрилась виставка «‎Портрети Маріуполя»

15 травня в Національному музеї історії України відкрилась виставка «‎Портрети Маріуполя». Проєкт показує, як знищення міста російськими окупантами вплинуло на долю його мешканців.

«Портрети Маріуполя» – це 27 історій переселенців і переселенок, життя яких змінило повномасштабне вторгнення рф. Переживши пекло облоги та окупації, маріупольці змогли покинути зруйноване місто та почати життя наново.

Крім спогадів про війну та минуле, команда хотіла показати, як переселенці адаптуються до нового життя, продовжують свою справу або розпочинають нову. Команда проєкту вирушила в експедиції трьома містами України – Київ, Львів, Тернопіль. Саме з цих міст надійшла найбільша кількість заявок від маріупольців і маріупольчанок, які готові були поділитися своїми історіями. 

Під час експедицій з героями та героїнями «Портретів Маріуполя» зустрілися журналіст, фотограф та відеограф. Були створені фотопортрети, записані історії, зафільмовані обставини життя маріупольців і маріупольчанок в нових умовах і містах. Більшість зйомок проходила в локаціях, які пов’язані з діяльністю героїв.

Під час відкриття героям вручили їх друковані фотопортрети, а також відбувся кінопоказ фільму про проєкт та прем'єра історій. 

«Фотопортрети мають стати початком нових фотоальбомів, нових сторінок життя, нових поглядів в майбутнє», — зазначають ГО «Простір Марії».

Наступний етап – презентація виставки 22 травня у Львові, а згодом виставка буде представлена в Тернополі. Але ідейники проєкту вважають за потрібне не лише показати історії героїв, а і більше розповісти про Маріуполь, об’єднати переселенців і місцевих мешканців. Тому проєкт «Портрети Маріуполя» – це не лише виставки, а ще і тематичні події.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ