Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Національному музеї історії України відкрилася виставка «ЕНЕЇДА 225»

26 травня в Національному музеї історії України відкрилася виставка «ЕНЕЇДА 225», присвячена знаковому твору Івана Котляревського. Проєкт приурочено до 225-ї річниці публікації поеми, повідомляє Мінкультури.

Це була перша книга надрукована розмовною народною українською мовою.  Вона справила надзвичайний вплив на розвиток українського національного руху та національної культури

Виставка присвячена найяскравішим втіленням «Енеїди» та історії появи твору. Тут зокрема можна побачити першу «Енеїду» 1798 року, й інші раритетні видання творів Івана Котляревського, костюми з відомих вистав за поемою, рідкісний посуд сучасників письменника, документи та фото пов’язаних з урочистим встановленням пам’ятника Котлявському 1903 року. Представлені також обладунки та козацька зброя, які могли би надихати Івана Котляревського на створення своїх героїв. Одним із найважливіших експонатів виставки є «Лексікон славеноросскій и имен толкованіє» Памва Беринди 1627 року, який свідчить про існування української народної мови до появи поеми Котляревського.

Богдан Патриляк, заступник директора музею: «Іван Котляревський фактично презентував світові сучасну українську мову, якою ми розмовляємо. Понад 200 років ця мова боролася за своє виживання, нарешті отримала статус державної та міжнародне визнання. Сьогодні ця мова захищена Силами оборони України».

На думку куратора виставки Олександра Кучерука: ««Енеїда» виходила на перший план у критичних моментах нашої історії. Іван Котляревський створив її в процесі романтичного освоєння історії, коли народи шукали своє коріння. Через «Енеїду» він зв’язав нас із античним світом. Це привернуло увагу до України та до української мови. У поемі Іван Котляревський поєднав античність, козацтво і свій час.»

За словами Олександра Бороня, заступника директора з наукової роботи Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України, «1798 рік як початок відліку для нової української літератури – це умовна дата. Давня українська література не закінчилася раптово того року, коли вийшло перші три частини «Енеїди». Але на виставці слушно зазначено, що йдеться саме про великий український літературний твір. Це справді поворотний момент у розвитку української літератури.

Видання 1798 року фактично було піратським. Твір опублікували без відома автора, який не був щасливий від того, що десь у Петербурзі вийшла ця книжка. Але колосальна кількість рукописних списків вже гуляла Україною, і видавець Максим Парпура лише зафіксував етап сприйняття популярності твору.»

Роберт Чижевський, директор Польського Інституту у Києві: «На мою думку, нація – це культура, це історична пам’ять, і це саме література. І вже наприкінці з’являється нація політична. Можна сказати, що річниця видання «Енеїди» – 225 років – це шлях українців до модерної нації».

Виставка «ЕНЕЇДА 225» триватиме до вересня 2023 року з можливістю продовження.

Партнери виставки: Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка, Національний академічний театр опери та балету ім. Т. Г. Шевченка, Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського НАН України, Центральний державний історичний архів України, м. Київ, Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАНУ.

Адреса музею – вулиця Володимирська, 2.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ