Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Нью-Йорку відкриють меморіальну дошку Рафаелю Лемкіну

20 вересня 2018 року о 16:00 у Нью-Йорку буде встановлено меморіальну дошку на честь американського юриста Рафаеля Лемкіна – праведника, який розповів світу правду про Голодомор.

Про це повідомив на особистій сторінці у facebook історик, професор  Королівського військового коледжу Канади Любомир Луцюк.

Відкриття пам’ятної дошки приурочене до 65-тої річниці виголошеної Рафаелем Лемкіним промови щодо радянського геноциду в Україні на вшануванні 20-тої річниці Великого Голоду 1932-1933 років. Меморіал буде розташовано в Українському Інституті Америки.

На ньому чотирма мовами (англійською, українською, ідиші та івриті) викарбувано текст: «Ця меморіальна дошка вшановує доктора Рафаеля Лемкіна (1900-1959) «батька Конвенції ООН про геноцид». В промові виголошеній в Нью-Йорку в 1953 році д-р Лемкін описав Великий голод 1932-1933 років в радянській Україні (Голодомор) як «класичний приклад радянського геноциду».
Цей меморіал також вшановує багато мільйонів українців, які були знищені голодом під час Голодомору, одного з найбільших геноцидів, який запоганив європейську історію ХХ століття».

Ініціатива створення меморіальної дошки належить Українсько-канадському фонду громадянських свобод та Українському Інституту Америки.

Рафаель Лемкін – американський юрист, який першим назвав Голодомор геноцидом і запровадив його в обіг як правове поняття; фундатор дослідження геноциду; вивчав також трагедії єврейського та вірменського народів.

Рівно 65 років тому він виголосив свою відому доповідь «Радянський геноцид в Україні» перед 3-тисячною аудиторію, що зібралася в Мангеттен-центрі в Нью-Йорку вшанувати 20-ту річницю Великого Голоду 1932-1933 років. «Це не просто масове вбивство. Це – геноцид, винищення не лише окремих осіб, але й культури і нації», – заявив він. Охарактеризував Голодомор як «класичний приклад радянського геноциду, його найдовший і найширший експеримент русифікації – винищення української нації».

Рафаель Лемкін запровадив термін «геноцид» у 1944 році. Визначив його як «координоване планування різних дій спрямованих на знищення основоположних основ життя національних груп, з метою повного винищення самих цих груп».  

Зусиллями Лемкіна термін геноцид було додано до переліку звинувачень проти найвищого командування нацистів. Він був одним із авторів Конвенції про запобігання та покарання злочинів геноциду, в якій було дано остаточне юридичне визначення цього злочину.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ