Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У парламенті зареєстрували законопроект про заборону пластикових пакетів

Так, 28 січня депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект №9507 “Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу”, який пропонується обмежити використання пластикових пакетів в Україні.

Законопроект розробили на основі Директиви Європейського парламенту № 94/62/EC та чинних законів країн-членів Євросоюзу. Про це повідомляє Євроінтеграціний портал.

Подання законопроекту ініціювали понад 50 народних депутатів та громадська організація ReThink.

"Його ухвалення наблизить вітчизняне законодавство до законодавства Європейського Союзу, значно знизить обсяги відходів з поліетилену, тим самим сприятиме поліпшенню стану навколишнього природного середовища, здоров’я населення", - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

У проекті закону депутати пропонують заборонити надання поліетиленових пакетів на безоплатній основі з 1 січня 2021 року, а також  реалізовувати їх з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року. Також пропонується ввести обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу. Заборона не розповсюджується на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225мм*345мм*450мм, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

На думку ініціаторів документа, запропоновані обмеження сприятимуть розвитку ринку альтернатив пластикових пакетам в країні. Замість них можна використовувати текстильні сумки та мішечки, паперові пакети, або пакети з крохмалю, які використовуються в країнах ЄС, які ввели заборону на пластикові пакети.

Виробництво пакетів з крохмалю є можливим на існуючому обладнанні українських виробників пакетів і не потребує додаткових інвестицій. А враховуючи потенціал України як аграрної країни, ми можемо стати провідним виробником біорозкладної гранули з крохмалю у світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ