Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У підлітків, залежних від електронних цигарок, немає шляху для відмови

Молоді люди, які використовують рідини з вмістом нікотину, зменшують свої шанси відмовитись від шкідливої звички.

Гарвардський фахівець з наркології отримує дзвінки від засмучених батьків зі всієї країни. Стенфордський психолог отримує дзвінки від переляканих очільників навчальних закладів з усього світу. Федеральне агентство США призначило публічні слухання з цього питання, пише The New York Times.

До сих пір бурхливі дискуссії стосовно електронних сигарет в основному були зосереджені на тому, як утримати продукти подалі від неповнолітніх. Але всюдисущість нікотинової залежності серед підлітків, які вже використовують ці пристрої, зараз слабшає і проблема полягає в тому, що на сьогоднішній день не існує чіткої науки або лікування, яке допомогло б їм зупинитися.

“Ні в кого немає думок, що робити з тими, хто хоче кинути палити, оскільки це зовсім нова ситуація”, - каже Іра Сахнофф, президент Peer Resource Training and Consulting в Сан-Франциско, яка навчає студентів, щоб ті консультували однолітків про всі нюанси паління та вейпінгу. “Ми всі працюємо над пошуком рішень для відмови від куріння щодо цього нового методу доставки нікотину. Це крайнє необхідно”.

Цікаво, що в основі пошуку рішень лежить сувора іронія. Справа в тому, що розробка пристроїв, які були покликані допомогти дорослим кинути палити, стали пристроями, через які підлітки, які до того ніколи не курили, самі борються за те, щоб кинути палити.

Зокрема, в понеділок проект «Моніторинг майбутнього», який щороку досліджує споживання наркотичних речовин американськими підлітками та фінансується Національним інститутом боротьби з зловживанням наркотиками федерального уряду повідомв, що споживання електронних сигарет підлітками у 2018 році різко зросло.

В ході дослідження, в якому були опитані учні 8, 10 і 12-х класів по всій країні, з'ясувалося, що ріст споживання електронних цигарок з нікотином був найбільшим стрибком для будь-якої речовини, зареєстрованої в дослідженнях за 44 роки. Дослідники виявили, що близько 21 відсотка старшокласників вейпили протягом попередніх 30 днів, в порівнянні з 11 відсотками рік тому.

Опитування також показало, що багато студентів вважають, що з продуктів випаровування електронних сигарет в їхній організм попадає лише “ароматизатор”, який не несе шкоди. Насправді ж, майже всі бренди рідин містять нікотин.

В цілому, згідно з державним дослідженням, опублікованим в минулому місяці, 3,6 мільйона учнів середніх і старших класів в даний час регулярно користуються електронними цигарками.

За словами Марини Піччіотто, нейробіолога Єльського університету, необхідність в терапії для підлітків є нагальною. Підлітки однозначно уразливі для залежності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ