Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У підручнику з української мови надрукували піктограму України без Криму

У підручнику з української мови для 7 класу авторства філологині Анастасії Онатій й історика Тараса Ткачука надрукували стокову піктограму у формі мапи України без тимчасово окупованого Криму поряд з текстом Державного гімну України.

Про це повідомила авторка телеграм-каналу «Непозбувний книгочитун» Тетяна Гонченко, – пише Читомо.

Підручник рекомендований Міністерством освіти й науки України. Його видали у 2024 році в видавництві «Літера ЛТД». Електронну версію підручника можна переглянути на сайті Інституту модернізації змісту освіти.

У паперовій версії підручника ця сторінка виглядає так само.

Співавторка підручника Анастасія Онатій на своїй фейсбук-сторінці пояснила, що це технічна помилка верстальників, «недогляд» і «прикра неуважність».

«Ми щиро визнаємо свій недогляд, піктограма у формі України без Криму потрапила в книгу через прикру неуважність. Недоперевірили, недогледіли — ми можемо назвати це по-різному, але факт лишається фактом: ми несвідомо зробили боляче людям і перепрошуємо за це. Крим наш, український — це беззаперечне твердження, і ми його проговорюємо чітко ще раз і готові робити це знов і знов», — зазначила Анастасія Онатій.

Також вона додала пояснення від верстальників, як це сталося технічно.

У ньому зазначили, що для оформлення сторінки придбали стокове зображення, у якому мапа України не суцільна й складається з двох контурів. Через це при копіюванні Крим опинився на шар нижче білого кола.

«Дизайнер зосередив свою увагу на контурах, щоб не було зайвих. І на жаль, не помітив, що об’єкта немає на верхньому шарі», — пояснили верстальники підручника.

Нині в електронній версії підручника піктограму виправили:

Щодо друкованих підручників — Анастасія Онатій запропонувала запустити флешмоб «Домалюй Крим».

«Ми на 100% визнаємо цю помилку і пропонуємо виправити її разом з учнями та ученицями», — зазначила співавторка книжки.

У межах флешмобу пропонують приділити 10-15 хвилин на уроці української мови, щоб обговорити цю помилку зі школярами й домалювати Крим у піктограмі на сторінці 3.

«Буде гарний привід поговорити про Крим, його українськість. А також, авжеж, про інформаційні пастки й важливість визнавати власні помилки», — запропонувала Онатій.

Також вона підсумувала: «У цьому підручнику є щонайменше 3 згадки про український Крим — це для тих, хто захоче побачити зраду. Хто знає нас і наші історії особисто, той точно не буде шукати зраду».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ