Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

"У Почаєві поки затишшя" – священноархімандрит Почаївської Лаври

Священноархімандрит Почаївської Свято-Успенської Лаври, тернопільський митрополит Нестор (Писика) розповів про ситуацію та настрої, які панують в Почаївській Лаврі після новин про виселення УПЦ (МП) з Києво-Печерської Лаври.
Фото: shutterstock

Про це пише Духовна велич Львова

За словами священноархімандрита, наприкінці березня у Почаєві було дуже тихо: мало паломників з інших міст, а вхід до храму закритий. 

"Почаївська Лавра присіла, притихла. Там тепер мало паломників. Мені розповідав один священник, що був днями в Почаївській Лаврі, але не зміг потрапити в жоден із храмів – всюди стояли таблички «Прибирання». Можливо, він так випадково потрапив, що храми закриті, тому складно сказати, чи вони справді щось там робили, чи просто нікого не пускають. В Почаєві затишшя, напевне чекають, що буде з Києво-Печерською Лаврою", – розповів митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор (Писик).

Він впевнений, що святиню повернуть українському народу, утім зараз складно точно сказати коли. 

"З юридичної точки зору питання Почаївської Лаври складніше. Там зовсім інші умови, на яких Московський патріархат нею користується. В 1990-х роках при передачі майна було закладено цілий ряд проблем для держави, зокрема, майно не було належно обліковано. Думаю, що юристи й законодавці вже працюють, щоб українські святині не були вивезені з Почаївської Лаври в Росію", – сказав він.

У випадку, коли представників УПЦ МП Почаївської Лаври теж "попросять" залишити святиню, владі слід очікувати спротиву з боку верхів монастиря. Утім, за словами Владики, прості монахи захочуть пристати на сторону Православної Церкви України.   

"Важливо, що ми розуміємо під Почаївською Лаврою. Якщо ми говоримо про керівництво монастиря, про намісника і його близьке оточення, то звичайно що вони готові чинити опір і робитимуть все, що в їхніх силах, щоб залишатись в Почаївській Лаврі. Якщо ж ми говоримо про простих монахів, простих українців, які прийшли туди спасатись, а не тих, кого туди завезли з інших країн, щоб українці не мали більшості, то, думаю, що вони не є прихильниками "русского міра",  пояснив священнослужитель і додав. Я переконаний, що більшість з них обере за краще перейти в Православну церкву України і залишитись у Лаврі, ніж піти геть. Думаю, вони зрозуміють, що краще не молитись за Росію і "пабєду атєчества", а за Україну і за звільнення від окупанта. Оті всі антиукраїнські речі, що ми бачили в Лаврі – не від того, що там така більшість".

Нагадаємо, Почаївську лавру передали в оренду УПЦ МП у 2003 році, договір діє до 2052 року. До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд, шість із них перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

28 березня 2023 року Синод Православної церкви України створив релігійну організацію "Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української православної церкви" (ПЦУ) в Почаївській лаврі, яку зараз орендує УПЦ МП. Священноархімандритом лаври затвердили митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ