Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Польщі розслідуватимуть вплив росії на країну

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що підписав законопроєкт про створення Державної комісії з розслідування російських впливів в Польщі у 2007-2022 роках.
Анджей Дуда

Документ вже відправлено на розгляд Конституційного суду країни.

Про це повідомляє польське радіо RMF 24, пише Суспільне. 

Дуда наголосив, що він вирішив підписати закон про створення в Польщі Державної комісії з розслідування російських впливів на внутрішню безпеку Польщі. На його переконання, суспільство Польщі повинно знати про вплив РФ на політичне життя в країні за останні двадцять років.

"Тому я вирішив підписати закон, який був нещодавно схвалений парламентом. Він стосується створення спеціальної державної комісії щодо розслідування російського впливу на аспекти, пов’язані з безпекою Польщі протягом останніх двох десятиліть", — сказав Дуда.

За його словами, російські впливи в Європі викликали турбулентність на континенті і їх наслідком стали російська агресія проти України, енергетичні та інші проблеми в регіоні. На його переконання, ці впливи потребують вивчення. Відтак, він попросив прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, аби він порушив питання щодо розслідування російських впливів у Європі на Європейській раді.

"На мій погляд, таку комісію, орган такого типу слід створити на європейському рівні, щоб розслідувати вплив Росії також у європейських інституціях", — сказав президент Польщі.

Законопроєкт передбачає, що новостворена комісія проаналізує офіційні документи, випадки передання інформації третім особам та ухвалення "шкідливих рішень" у період з 2007 по 2022 рік.

Комісія також матиме повноваження скасувати адміністративні рішення, ухвалені внаслідок російського впливу, заборонити виконання функцій, пов'язаних із розпорядженням державними коштами, на строк до 10 років, а також анулювати допуск до державної таємниці на 10 років.

Водночас польські опозиційні сили виступили проти створення комісії у такому вигляді, підкреслюючи, що вона буде інструментом тиску і переслідування опозиції. Маршалок Сенату Польщі Томаш Гродзький заявив, що це рішення Анджея Дуди є "скандальним та ганебним" і загрожує демократичному функціонуванню країни.

"Сенат відхилив закон про перевірку російського впливу через його неконституційність. Президент, який має бути охоронцем конституції, підписав цей закон. Це скандальне і ганебне рішення, це початок повзучого державного перевороту та підрив основ демократичної Польщі", – написав він у Twitter.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ