Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

«У пошуках Різдва»: у Львові відбудеться 34 Тлум&Крам

9-10 грудня у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) відбудеться 34 благодійний ярмарок Тлум&Крам. Він об’єднає локальних виробників крафту, колекціонерів і збирачів вінтажу, а також митців та культурних діячів, — інформують у ЛМР.

Серед краму можна знайти: український та європейський вінтаж, в тому числі меблі, посуд та одяг, вироби ручної роботи та мистецтво. Крім цього, на ярмарку можна придбати дідуха і  ялинку.

«Наші події потрібні людям, які створюють щось своїми руками чи колекціонують. Митці, ремеслярі та збирачі мають можливість наживо спілкуватись з відвідувачами та просувати часто родинне ремесло. Це про підтримку свого. Разом з тим і наші відвідувачі дякують за можливість спілкування та долучення до таких важливих збірок. У цьому, стверджують, є й терапевтичний ефект», — розповідає  Дара Бурко, співзасновниця ярмарку.

Ближче познайомитися з Різдвом та знайти свій формат святкування допоможе і серія лекцій та майстер-класів, якими наповнена програма заходу. Серед гостей та спікерів — акторка Львівського академічного театру імені Леся Курбаса, учасниця гурту «Курбаси» Наталка Рибка-Пархоменко, артменеджер та колекціонер мистецтва Павло Гудімов, філологиня, культурна блогерка і амбасадорка всього українського Софія Безверха, колекціонерка народного строю, продавчиня старовини та дослідниця історії Уляна Явна, колекціонерка старовинного українського одягу Марія Мулява. 

«Ми вперше вирішили зробити лекторій. Нам хочеться піти вглиб, прожити сучасне Різдво у змісті. Але побачити його під різними кутами зору, а не лише традиційним. Тому ми запросили, наприклад, Павла Гудімова, який створить різдвяну вітальню, наповнену мистецтвом. Також ми добре усвідомлюємо час, у який живемо, тому, до прикладу, майстер-клас коляди буде у форматі «Тихого Різдва» — камеральної зустрічі. Гучні вертепи робитимемо після перемоги», —  зазначає Катерина Ковалюк, співорганізаторка події.

Подія буде традиційно благодійною.

В 2022 році організаторки передали на військо близько 1 млн грн. Цього разу це буде збірка на волонтерську ініціативу “Львівський лицар”, що з початку вторгнення росії в Україну системно займається забезпеченням військових.

Ярмарок «У пошуках Різдва» триватиме з 14:00 по 20:00 9 грудня та з 12:00 по 18:00 10 грудня у Львівському палаці мистецтв за адресою вул. Коперника, 17.

В рамках події планується збір 200 000 гривень на спорядження для ЗСУ.  Вартість вхідного квитка 200 грн. Для військовослужбовців, людей з інвалідністю, пенсіонерів та дітей до 12 років вхід вільний.

Подія 9-10 грудня відбувається за підтримки ЛОВА, ЛМР та KredoBank.

Програма

9 грудня

  • 12:00 — співоча зустріч “Тихе Різдво” з Наталкою Рибкою-Пархоменко. Реєстрація ТУТ.

  • 15:00 — «Чому українська культура — це космос, а не лише шаровари, горілка і сало». Лекція Софії Безверхої (krapka.krapka).

  • 17:00 — Різдвяний гардероб Марії Муляви. Як колекціонерка стародавнього одягу плекає традиції та формує стрій. Майстер-клас. 

10 грудня

  • 13:00 — «Зоря у місті» з Уляною Явною. Лекція про те, як виглядали зима та Різдво у Львові в 1920-30-их.

  • 15:00 — «Різдвяна вітальня» Павла Гудімова. Бесіда про те, як зробити Різдво мистецьким.

За детальною інформацією: Катерина Ковалюк, 0503776192, [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ