Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У п'яти областях України не призупинили навчання

За інформацією від територіальних підрозділів Держсанепідслужби станом на 20 січня припинили навчання в усіх або кількох закладах більшості регіонів України, окрім Волинської, Житомирської, Закарпатської, Київської та Львівської областей. Про це інформує прес-служба Держсанепідслужби України.

У деяких регіонах є фіксація  спаду захворюваності, зокрема кількість звернень по медичну допомогу щодо випадків грипу та ГРВІ за останню добу зменшилася у Донецькій, Житомирській, Луганській, Полтавській, Тернопільській, Чернівецькій, Чернігівській, Київській областях та м. Києві.

«За інформацією на вчорашній день було призупинене навчання майже у 7,5 тис. навчальних закладів. Результати цих обмежувальних заходів зможемо аналізувати вже на наступному тижні, проте вже фіксуємо зменшення захворюваності серед дітей», – зазначив Святослав Протас, т.в.о. Голови Держсанепідслужби України, головного державного санітарного лікаря України.

Обмежувальні заходи у регіонах вводяться рішеннями місцевих органів влади. 

Ажіотаж навколо захворювання певною мірою спрацював на позитив – у свідомості кожного з’явилася відповідальність за своє здоров’я. Зросла кількість звернень до лікарів, які зумовлені тим, що люди бояться за своє здоров’я. Хоч це і спричинило додаткове навантаження на медичну галузь.

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська запевнила, що не варто бездумно скуповувати в аптеках ліки. Уберегтися від грипу або його наслідків допоможе вакцинація, уникнення контакту з хворими та у разі виникнення недуги, своєчасне звернення до медичного закладу. «Специфічна терапія максимально ефективна у перші дві доби від початку захворювання, і призначити її має лише лікар ґрунтуючись на клінічній картині та тяжкості перебігу хвороби», – наголосила Ольга Голубовська.

Про прості речі, які рятують життя розповіла Ірина Колеснікова, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України. Вона наголосила, що варто більше бувати на свіжому повітрі, не брати дітей до магазинів та розважальних центрів, частіше мити руки, користуватися одноразовими хустинками, за відсутності хустинок вчити дітей чихати або кашляти у лікоть. «Використовувати маски в якості захисного засобу від вірусу грипу не ефективно для здорової людини. Вона не захищає від зараження. Звичайна хірургічна маска пропускає повітря, відповідно пропускає і вірус», –  зазначає Ірина Колеснікова. Маска потрібна скоріше хворій людині, щоб не заражати здорових. Крапельки слизу, які містять вірус, будуть осідати на масці і затримуватися.

За минулий день з симптомами ГРВІ по медичну допомогу звернулося майже 86 тисяч осіб. Щоденний аналіз захворюваності доступний на сайті Держсанепідслужби України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ