Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Росії хочуть "реанімувати" справу авіакатастрофи 2001 року, звинувачуючи Київ

Родичі пасажирів, загиблих в авіакатастрофі Ту-154 авіакомпанії "Сибір" над Чорним морем в 2001 році, звернулися до керівництва РФ та генпрокурора РФ з проханням відновити розслідування авіакатастрофи.

"Вважаємо за необхідне відновити в Росії кримінальну справу N2140495 за фактом загибелі Ту-154 над Чорним морем, з метою не тільки встановлення винних та притягнення їх до відповідальності (нехай навіть заочно) і доведення розслідування до логічного кінця, але й на цьому прикладі показати хибність наведених висновків Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та Харківського університету Повітряних Сил", - повідомляється в листі.

Автори листа також порівнюють авіакатастрофу 2001 року із авіакатастрофою малазійського "Боїнга" в 2014 році і називають дії української сторони, що наполягають на непричетності українських військових до катастрофи, "лицемірними і брехливими".

Нагадаємо, згідно з висновками розслідування міждержавної авіаційної комісії, катастрофа пасажирського літака Ту-154 російської авіакомпанії "Сибір" над Чорним морем сталася 4 жовтня 2001 року в результаті влучання в нього української ракети С-200, випущеної в ході навчань українських ППО в Криму.

В результаті катастрофи загинули 78 осіб - 66 пасажирів (громадяни Росії та Ізраїлю) і 12 членів екіпажу.

У 2003-2005 роках український уряд виплатив $ 15.6 млн компенсації родичам загиблих.

Олександр Кузьмук, який у 2001 році обіймав посаду міністра оборони України, стверджував, що підстав покладати на Україну відповідальність за катастрофу ТУ-154 немає.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ